Política

Rússia expulsa el número 2 de l’Ambaixada nord-americana

Blinken alerta que Moscou busca un “pretext” per justificar una intervenció imminent a Ucraïna

El secretari d’Estat dels EUA assegura que els plans del Kremlin inclouen la presa de Kíev

Rússia ha expulsat el “número 2” de l’ambaixada dels Estats Units d’Amèrica (EUA) a Moscou, Bart Gorman, enmig de la tensió entre els dos països pel temor a una invasió militar russa a Ucraïna, segons ha informat aquest dijous el departament d’Estat nord-americà.

“Podem confirmar que Rússia ha expulsat el cap adjunt de la missió dels Estats Units a Rússia, Bart Gorman. Gorman era el segon funcionari de més rang a l’Ambaixada”, ha explicat un portaveu del departament d’Estat, que ha demanat l’anonimat.

La mateixa font ha explicat que veuen aquest gest com un nou pas en l’“escalada” de tensions bilaterals entre els dos governs. Davant aquesta mesura, que considera “no provocada”, Washington avalua una “resposta”. El funcionari ha remarcat que en plena crisi per la concentració de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, “ara mateix, més que mai, és fonamental” que els dos països tinguin “el personal diplomàtic necessari per facilitar la comunicació”.


Invasió imminent, segons Washington
El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha denunciat aquest dijous al Consell de Seguretat de l’ONU que Rússia continua els seus plans per a una invasió imminent d’Ucraïna “en els propers dies” i busca un “pretext” per iniciar el conflicte.

Blinken ha apuntat que el Kremlin podria utilitzar una excusa com un fals atemptat terrorista, un suposat descobriment de fosses comuns o fins i tot un atac real o fictici amb armes químiques per justificar la seva intervenció.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha assegurat que els plans russos inclouen la presa de Kíev i altres punts estratègics del país veí. Segons Blinken, l’atac rus començaria amb bombardejos sobre Ucraïna i, posteriorment, i llançaria una invasió terrestre que inclouria l’avenç de tancs i soldats cap a diversos punts clau, inclosa la capital.

El Consell de Seguretat ha estat convocat per Rússia, que aquest mes ocupa la presidència de l’òrgan, amb la finalitat de discutir els Acords de Minsk per a la resolució del conflicte a l’est d’Ucraïna.
Kíev i les milícies separatistes del Donbass –que tenen el suport de Moscou– s’han acusat mútuament de violar el règim d’alto el foc a l’est d’Ucraïna, on s’enfronten des de fa gairebé vuit anys en un conflicte que ha costat més de 14.000 vides.

Reacció de Moscou a la resposta de Washington a les seves demandes de seguretat

Efe

El Kremlin ha advertit aquest dijous que es reaccionarà amb mesures “tecnico-militars” en cas que els Estats Units no acceptin negociar garanties de seguretat a Europa.

“En cas d’absència de disposició de la part nord-americana a negociar garanties fermes i legalment vinculants per garantir que la nostra seguretat per part dels Estats Units i els seus aliats, Rússia es veurà obligada a reaccionar, també per mitjà de mesures de natura tècnico-militar”.

Aquesta advertència figura a la carta que el govern rus ha lliurat avui a l’ambaixador nord-americà a Moscou, John Sullivan, que ha acudit a la seu del ministeri rus d’Exteriors. El contingut de l’escrit, amb la reacció a les respostes de Washington a les peticions del Kremlin,  ha estat divulgat per la diplomàcia russa a les xarxes socials.

Al document, Rússia acusa els EUA de no donar una resposta constructiva a les seves propostes sobre seguretat, subvertir-ne l’essència i buscar avantatges per als Estats Units i els seus aliats.

Moscou admet que Occident està disposat a començar un diàleg sobre el control d’armes i la reducció de riscos militars, però subratlla que prefereix trobar una “solució integral” als afers de seguretat que planteja.

Rússia proposa crear una base estable per a l’arquitectura de seguretat en forma d’un acord amb l’OTAN [que constati] la seva negativa a prendre mesures addicionals que danyin la seguretat de Rússia. Aquest punt és una prioritat, insisteix Moscou.

En la carta, el Kremlin reitera que no té plans d’envair Ucraïna ni “mai els ha tingut”. Segons l’escrit, Washington intenta “pressionar” responsabilitzant Rússia de l’escalada i treure vàlua a les seves propostes de seguretat.

En aquest context, apunta que per assolir una resolució a la crisi ucraïnesa, els EUA han de deixar de subministrar armes a Kíev i deixar de realitzar exercicis militars conjunts amb Ucraïna.

A més, insta la Casa Blanca a pressionar Ucraïna perquè compleixi els acords de Minsk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona