Política

El govern espanyol qualifica d’“històrics” els acords assolits a la Bilateral

Isabel Rodríguez destaca que és la primera vegada en una dècada que es produeixen avenços en l’autogovern

La ministra de Política Territorial confia que Aragonès assistirà a la Conferència de Presidents autonòmics

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que a la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat celebrada aquest divendres a Barcelona s’ha aconseguit un “acord històric” per a Catalunya, “després de deu anys sense avenços en l’autogovern”.

Rodríguez ha valorat la trobada en una roda de premsa aquest vespre al Palau de la Generalitat, després que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, hagin rebaixat l’abast de la reunió. Puigneró ha assegurat que només s’han assolit “acords minsos i de poca entitat” i Vilagrà ha demanat celeritat en els acords i els traspassos, 

Per contra, la portaveu del govern espanyol ha que aquests són uns acords “històrics”. Rodríguez ha indicat que aquesta afirmació “no és una percepció, sinó un fet constatable”, perquè a la reunió s’ha aconseguit “avançar en l’àmbit competencial de Catalunya” cosa que “no s’havia produït en una dècada”, i això ja és “molt rellevant”.

La ministra ha destacat que més enllà dels acords adoptats, el més important és haver “recuperat la normalitat, el diàleg, la institucionalitat de la Comissió Bilateral i complir l’Estatut celebrant amb avenços competencials”. “Hem aconseguit normalitzar una comissió estatutària molt important, que té a veure amb el ple desenvolupament de l’Estatut i compartir espais comuns, on hem de parlar i entendre’ns, i això ja és signes de normalització”, ha reblat.

La ministra ha remarcat que la feina permanent dels últims sis mesos “ha fet possible certificar avui tots els treballs avançats”. “Només perquè la reunió ha estat rellevant, profitosa i amb avenços en competències, l’acord és històric”, ha proclamat.


Conferència de presidents
D’altra banda, Rodríguez s’ha mostrat confiada que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assisteixi finalment a la Conferència de Presidents autonòmics del proper dia 25.

“Confio que hi hagi participació del president perquè els catalans mereixen tenir veu en un fòrum en el qual parlarem de la situació socioeconòmica, la situació sanitària, parlarem de la gestió dels fons europeus, de cooperació en matèria d’emergències”, ha dit.

Rodríguez ha recordat que la Generalitat ja participa “habitualment” en “fòrums multilaterals” i que va participar en l’última conferència: “És el que ha de fer-se en l’àmbit de les bones relacions institucionals”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona