Política

Rússia reconeix les fronteres de Donetsk i Lugansk més enllà del territori controlat pels rebels

El president rus dona per morts els acords de Minsk per a la resolució pacífica del conflicte al Donbass

Moscou anuncia l’evacuació del seu personal diplomàtic a Ucraïna

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha precisat aquest dimarts en una roda de premsa que el seu reconeixement de Donetsk i Lugansk, a la regió ucraïnesa del Donbass, inclou “les fronteres de les províncies que formaven part d’Ucraïna” i que contemplen les dues constitucions d’aquestes repúbliques autoproclamades.

En una roda de premsa al Kremlin després de rebre el vistiplau unànime tant de la Duma (cambra baixa) com del Consell de la Federació (Senat) al desplegament de tropes a l’exterior, Putin ha insistit que Moscou va reconèixer ahir la independència de les dues províncies rebels “per la negativa publica de Kíev a complir els acords de Minsk” sobre la resolució pacífica del conflicte a l’est d’Ucraïna.

De fet, ha assegurat que aquest pactes “van morir molt abans del reconeixement de les repúbliques separatistes. “Els acord de Minsk ja no existeixen”, ha proclamat.

Putin ha afirmat que durant molts anys han advocat per unes negociacions per resoldre l’afer del Donbass, sense cap resultat. En aquest sentit, ha lamentat que Europa no hagi pogut influir en Kíev perquè complís els seus compromisos en el marc dels acords i finalment Rússia “s’ha vist obligada a prendre la decisió” sobre el reconeixement de les repúbliques populars.

En tot cas, ha assegurat que confia que “els afers polèmics es puguin arreglar durant les negociacions entre Ucraïna i els representants d’aquestes repúbliques”.

Els rebels prorussos controlen prop d’un terç de les províncies, i la possibilitat que s’expandeixin encara més–ara ja amb suport explícit de Rússia-podria implicar una nova escalada militar. En declaracions a TV3, el líder de l’autoproclamada república de Donetsk, Denis Pushilin, no ha descartat ampliar el territori que controlen actualment, i que no contempla tota la frontera de la província ucraïnesa.

A la petició de Putin al Senat, que ha estat publicada pel Kremlin, el president ha demanat poder desplegar-hi tropes en virtut dels tractats d’amistat, cooperació i assistència mútua que ha signat amb els líders de Donetsk i Lugansk, en un moviment que està dirigit a “establir la pau al Donbass”, segons ha explicat la presidenta del Consell de la Federació, Valentina Matvienko.

En aquest sentit, Putin ha assenyalat que els acords “inclouen clàusules” de suport militar. “Amb la decisió hem donat a entendre que, si cal, estem disposats a complir amb les nostres obligacions”, ha indicat.

Segons ha explicat, l’enviament de tropes russes a l’est d’Ucraïna dependrà de la “situació sobre el terreny” i no ha de ser immediat. “No he dit que les tropes hagi de marxar cap allà ara mateix”, ha puntualitzat. Segons ell, és “impossible” pronosticar què passarà i tot dependrà de la “situació concreta sobre el terreny”.

No obstant, el dirigent rus ha apuntat que els combats a la zona de conflicte “encara continuen” i tendeixen a agreujar-se. Putin ha acusat el govern ucraïnès de cometre un “genocidi i una massacre” contra la població de les repúbliques del Donbass i ha retret a Occident que armi Kíev.

Preguntat sobre què caldria per desescalar el conflicte, ha insistit que Ucraïna ha de renunciar a entrar a l’OTAN.


Evacuació de l’Ambaixada a Kíev
El ministeri d’Exteriors rus ha anunciat aquest dimarts l’evacuació del personal de la seva ambaixada i consolats a Ucraïna.

“En les actuals circumstàncies la tasca principal és vetllar pels diplomàtics russos i treballadors de l’Ambaixada i els consolats generals. Per protegir les seves vides i seguretat s’ha pres la decisió d’evacuar el personal de les institucions russes ha Ucraïna”, ha informat el ministeri en un comunicat.

Segons la diplomàcia russa, l’evacuació es realitzarà “el més aviat possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona