Política

Aragonès “no veu útil” assistir a la Conferència de Presidents, però anirà al Mobile World Congress

PSC-Units, Cs i PP exigeixen a Aragonès que hi assisteixi

El cap del Govern reitera que l’ordre del dia de la trobada de divendres no inclou cap debat ni punt per fer acords

El president català, Pere Aragonès, ha justificat la seva absència en la Conferència de Presidents Autonòmics perquè “no és útil”, encara que sí que ha defensat assistir al Mobile World Congress, per evitar que “un monarca que no ha triat ningú -ha dit- desplaci el legítim representant dels catalans” en aquesta cita mundial.

La Palma albergarà aquest divendres 25 la XXVI Conferència de Presidents autonòmics, i el dia abans, el 24 de febrer, se celebrarà un acte institucional presidit pels reis de reconeixement a l’illa després de l’erupció volcànica.

L’absència en aquesta cita del president català ha provocat aquest dimecres les crítiques de PSC, Cs i PP en la sessió de control del Parlament, però també li ha valgut el retret de la CUP per voler assistir diumenge al sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, on podria coincidir amb el president del govern espanyol i el rei Felip VI.

Aragonès ha argumentat que ell “no està obligat” estatutàriament a assistir a la Conferència de Presidents i que, a més, en l’ordre del dia “no hi ha punts d’acord que permetin defensar la veu de la ciutadania catalana”.

Segons el president, l’ordre del dia d’aquesta Conferència de Presidents es limita a “valoració de la situació Covid i valoració dels fons europeus”, amb “cinc minuts per a cada president, 17 intervencions sense dret a rèplica, i al final és igual el que hagis dit”.

Una cita que “no és una eina útil”, ja que no contempla “acords sobre gobernança”, com per exemple podrien ser qüestions com el corredor mediterrani o tancar els criteris de repartiment dels fons europeus, ha dit.

I, de fet, ha desvetllat que la Generalitat va proposar, en les reunions preparatòries, que “s’inclogués el fons Covid per dotar de recursos la sanitat catalana”, una reclamació que es va fer al costat de “totes” les altres comunitats, però que va topar amb la “negativa” del Govern.

“Hem d’anar llavors a donar per bona una reunió en la qual, per experiència, més enllà de valoració i escoltar opinions, moltes d’elles molt interessants, no s’arriba a cap acord, perquè no hi ha negociació al darrere? Pot servir per a altres coses”, ha suggerit, “però no és útil per als catalans”.

De fet, en resposta al PP, el mandatari català ha convidat aquest grup parlamentari escoltar les valoracions que facin els presidents autonòmics del PP un cop acabi la conferència, per comprovar que només faran “valoracions negatives”.

En canvi, Aragonès sí ha defensat la seva assistència a l’arrencada del Mobile World Congress a Barcelona, tant a la inauguració de dilluns com al sopar institucional del dia anterior, encara que això suposi coincidir amb el rei Felip VI.

Després que Dolors Sabater (CUP) li hagi retret que no vagi a la Conferència de Presidents però sí que accepti “sopar amb el representant de la monarquia corrupta”, el president català ha respost: “No deixaré que un monarca que no ha triat ningú em desplaci en l’exercici de les meves funcions de representació del país”.

Per a Aragonès, la seva assistència es justifica en què ha de “defensar el potencial tecnològic de Catalunya” en la principal cita mundial del mòbil, a més de recalcar que “un monarca que no ha triat ningú no pot desplaçar el president de Catalunya, legítim representant dels catalans”.

En l’edició de l’any passat, si bé el president es va absentar de la rebuda oficial a Felip VI, sí que va coincidir amb el monarca en aquest sopar institucional i, el dia després, tots dos van inaugurar el Mobile World Congress al costat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sense recórrer la fira ni visitar el pavelló d’Espanya, però sí que van assistir junts a una reunió amb empresaris i es van fer una foto de grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona