Política

Els líders europeus debaten un segon paquet de sancions a sectors estratègics de Rússia després de l’atac a Ucraïna

Els 27 busquen acordar mesures “immediates” que poden afectar el comerç, l’energia i les finances

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les en una cimera extraordinària per debatre un nou paquet de sancions “immediates” a Rússia per l’atac militar a Ucraïna.

Després d’un primer tram de sancions pel reconeixement rus de les regions rebels de Donetsk i Lugansk, ara els líders dels 27 busquen tancar un “paquet immediat” que vagi més enllà i afecti sectors estratègics per a l’economia russa. Segons fonts comunitàries, les noves sancions poden afectar el comerç, l’energia, les finances i el transport, entre altres sectors clau de l’economia.

“Es pot esperar una gran contundència en prohibicions a l’exportació, el sector financer, el transport o l’energia. No s’exclou res”, precisen les mateixes fonts, que remarquen que les noves mesures seran “més fortes” i afectaran encara més Rússia que les anteriors.

Entre les propostes de sancions que debatran els líders hi ha, per exemple, deixar fora Rússia del sistema de pagament internacional SWIFT. Les mesures restrictives també podrien afectar l’acord per facilitar visats entre la Unió Europea i Rússia. A banda de Moscou, els 27 també abordaran si sancionar Bielorússia per donar suport a l’acció militar russa a Ucraïna.

El nou paquet de sancions es podria adoptar en menys de 24 hores, segons asseguren fonts comunitàries. Els líders dels 27, però, no poden adoptar formalment noves sancions a Rússia, sinó marcar les directrius polítiques. Cal que es faci en l’àmbit de ministres d’Exteriors o a través d’un procediment escrit, cosa que a hores d’ara encara no està decidit.

Pla de contingència pels desplaçats

A conseqüència de l’atac, els líders europeus també abordaran els possibles desplaçaments de persones que pugui ocasionar el conflicte. En aquest punt, es preveu que la Comissió Europea expliqui els plans de contingència que està fent per si hi ha desplaçats. L’executiu comunitari també presentarà als 27 els plans de contingència que té en el subministrament energètic i les implicacions que pot tenir el conflicte.

En la cimera, es preveu que els líders europeus mostrin “unitat” en un “moment molt seriós” per al continent. Així, tot indica que les conclusions de la trobada condemnaran l’atac militar rus a Ucraïna, demanaran aturar les accions militars i expressaran suport i solidaritat a Ucraïna.

“Serà una cimera molt emotiva. Tothom està molt afectat pel que està passant”, assenyalen fonts comunitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona