Política

Les tropes russes rodegen Zaporíjia, la ciutat on hi ha la central nuclear més gran d’Ucraïna

Les tropes russes intensifiquen l’atac a Khàrkiv i a d’altres ciutats i poblacions del sud del país, tot i que les forces armades ucraïneses asseguren que estan resistint

El ministeri de Defensa rus assegura que controla la ciutat de Kherson, al sud del país

El Kremlin espera resposta per reprendre les negociacions aquesta tarda, tot i que Ucraïna diu que no està clar quan es farà la reunió

Més de 2.000 civils han mort en set dies des de l’inici de la invasió

Aquest dimecres, setè dia de guerra a Ucraïna, Rússia ha informat l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) que les seves forces militars han pres el control de la zona que envolta Zaporíjia, la ciutat on hi ha la central nuclear més gran d’Ucraïna, amb sis dels 15 reactors d’energia nuclear que hi ha al país.

De moment, segons les informacions rebudes per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), els sis reactors estan “segurs” i el personal de la planta continua treballant “per proporcionar seguretat nuclear i controlar la radiació”.

Les tropes russes continuen avançant i han destruït una escola a Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d’Ucraïna. El servei d’emergències ha elevat a més de 2.000 els civils morts des de l’inici de la invasió russa.

Les tropes russes han intensificat aquest dimecres a la matinada l’atac a Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, amb paracaigudistes. Tot i que la ciutat encara està sota control ucraïnès, els soldats russos han agafat el control de l’estació de tren i el port, segon l’alcalde, Igor Kolyixàiev. “Un grup de paracaigudistes rus ha aterrat a Khàrkiv” , ha assenyalat el centre operatiu de les Forces Armades d’Ucraïna al seu canal de Telegram. Segons ha explicat, les tropes russes han atacat l’hospital, el centre clínic mèdic militar de la regió nord, la seu central de la policia nacional, la universitat i l’edifici del servei de seguretat d’Ucraïna, hi ha hagut un important combat entre els dos bàndols, que ha causat almenys 21 morts i 112 ferits, segons l’alcalde. Altres ciutats fortament assetjades són també Mariúpol i Kherson.

Mentrestant, el Kremlin espera la resposta d’Ucraïna per reprendre les negociacions aquesta tarda, tot i que des d’Ucraïna asseguren que no està clar quan tindrà lloc aquesta reunió. Europa aprova noves sancions contra Bielorússia, mentre Biden avisa Putin que “pagarà un alt cost” per la invasió d’Ucraïna.

Pel que fa al setge de les tropes russes a Kíev, aquest es manté. L’alcalde de la capital ucraïnesa ha fet una crida a la població per mantenir-se ferma davant l’agressió russa. Vitali Klitsxko ha alertat els habitants de la ciutat que les tropes russes estan cada cop més a prop de la capital i els ha demanat estar preparats per a la defensa de la ciutat i resistir.

En un nou missatge a les xarxes socials, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquest dimecres al matí que els ucraïnesos són “un símbol d’invencibilitat”. El mandatari ucraïnès ha acusat Rússia de “voler esborrar” la història del país després d’un atac amb míssils contra Babi Yar, als afores de Kíev, on els nazis –ha remarcat– van afusellar en una sola operació més de 33.000 jueus durant la Segona Guerra Mundial. Ha tornat a demanar el suport a Ucraïna i s’ha congratulat que fins i tot la Suïssa neutral s’hagi sumat a les sancions contra Rússia. “Rússia no pot vèncer Ucraïna amb bombes i atacs i míssils”, ha sentenciat.

Les forces armades ucraïneses han assegurat en un informe a les 6h que Rússia està avançant en totes direccions però que l’exèrcit militar ucraïnès està resistint arreu i han patit nombroses baixes. Segons el comunicat, Rússia “continua realitzant atacs de bombes de míssils contra objectes crítics d’infraestructures per intimidar la població civil”.

Més tard, a les 12h, han actualitzat l’estat de l’operatiu de defensa en què assegura que les forces armades d’ Ucraïna estan “interceptant” els atacs russos. Asseguren que les tropes russes no han aconseguir “bloquejar” Mariúpol. També reiteren que al Mar Negre, els russos continuen els seus preparatius per llançar paracaigudistes.

El ministre de Defensa ucraïnès ha denunciat en un missatge a Facebook que Rússia està llançant atacs aeris i coets des de territori rus i bielorús. També ha tornat a fer un balanç de baixes dels combats en les tropes russes . Segons Defensa, des de l’inici de la guerra han mort 5.840 soldats russos, 30 avions, 31 helicòpters, 211 tancs, 862 vehicles blindats de combat, 2 vaixells i 60 dipòsits de combustible, entre d’altres.

Per la seva banda, el ministeri de Defensa de Rússia assegura tenir el control de la ciutat de Kherson, al sud del país.

A través de les xarxes socials, les forces armades d’Ucraïna difon vídeos de l’oposició que civils fan per impedir el pas de vehicles militars russos en diversos punts del país, com aquest d’ Starobilsk, a Luhansk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA