Política

Putin diu a Macron que prendrà el control de tota Ucraïna si el país no es desmilitaritza

El president rus insisteix en les seves condicions en una conversa amb el seu homòleg francès

Zelenski respon que no es rendiran

El president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ha traslladat aquest dijous al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que la seva ofensiva militar a Ucraïna va “segons el previst” i ha assegurat que prendrà el control de tot el país si el govern ucraïnès no accepta les seves condicions, entre les quals que es desmilitaritzi, segons han explicat fonts de l’Elisi.

Durant la conversa telefònica, que s’ha celebrat a petició de Putin, el líder rus ha advertit que si els ucraïnesos no accepten els seus termes per la via político-diplomàtica, Rússia els imposarà per la militar.

Putin, segons les fonts franceses, ha afirmat que els ucraïnesos cometen “crims de guerra” i es comporten com a “nazis”. És per això que tot i estar, segons ell, obert a la negociació, preveu “arribar fins al final” i prendre el control de tot el país.

Segons les fonts, Macron ha avisat Putin que comet “un error greu”. El president francès ha retret al rus que busqui “pretextos” i ha denunciat que la seva actuació no és conforme a la realitat ni pot justificar la seva violència. Macron ha assegurat a Putin que el seu país pagarà un alt preu per aquestes accions i acabarà “aïllat, afeblit i sota sancions” durant un llarg període de temps.

El cap d’Estat francès ha extret d’aquest intercanvi telefònic que “el pitjor està per arribar”, donada la determinació de Putin i el seu argument d’atribuir a Ucraïna el desencadenant de la seva operació per l’incompliment, segons el relat del líder rus, dels acords de pau de Minsk.

Des de l’Elisi han explicat que la conferència ha estat “tibant” sobre el fons, però el diàleg ha estat franc i hi ha intenció de mantenir el contacte en el futur perquè tots dos dirigents “poden dir-se coses fortes sense que la conversa es trenqui”.

Macron ha exigit a Putin que aturi l’ofensiva militar i li ha demanat que garanteixi la integritat física tant del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com dels seus afins i del conjunt de civils al país. Putin ha assegurat que els civils no són un objectiu militar.

La conversa bilateral entre Macron i Putin ha estat seguida per una altra del president francès amb Zelenski, per exposar-li les condicions del mandatari rus. El president ucraïnès ha afirmat que no es rendiran.

Les trucades s’han produït el mateix dia que estan previstes noves negociacions entre Rússia i Ucraïna a la regió bielorussa de Brest.

Malgrat les sancions contra Rússia que ja li ha imposat la comunitat internacional, França creu que encara hi ha marge per a estrènyer el cèrcol a Rússia amb més suport a Ucraïna, iniciatives amb aquells que puguin exercir pressió sobre Putin o noves mesures econòmiques o diplomàtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona