Política

El Parlament constitueix la comissió per reformar el reglament de la cambra

Entre les propostes dels grups hi ha la incorporació de la perspectiva de gènere i el “blindatge contra la repressió”

El Parlament ha constituït la comissió per reformar el reglament de la cambra. La presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha presidit la sessió de l’òrgan que es proposa adaptar el reglament per “adequar-lo a les necessitats del segle XXI”. Borràs ha celebrat que es comenci a posar fil a l’agulla en la redacció de la ponència i ha remarcat que el text existent “acumula imprecisions, errades i s’ha d’adequar al context actual”. Entre els objectius que s’han marcat els grups hi ha el d’incorporar la perspectiva de gènere i les votacions telemàtiques. A més, es debatrà la proposta polèmica de suprimir l’article 25.4, fet que blindaria Borràs davant un possible processament judicial. A parer de Junts, cal “blindar la sobirania” del Parlament.

En la sessió constitutiva tots els grups han coincidit a celebrar que hi hagi una majoria àmplia decidida a impulsar una reforma. El darrer intent va ser el 2019, però no es va arribar a constituir la ponència que havia de redactar la proposta.

El diputat d’ERC Jordi Orobitg ha defensat que cal adaptar el Reglament “als temps que corren” i ha subratllat que l’exemple més clar és la situació que es va viure als plens durant la pandèmia, quan no estava regulat que alguns membres poguessin participar en les votacions de manera telemàtica. El diputat republicà ha confiat en “la bona fe i la predisposició dels grups” per a poder adequar la norma.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha defensat que cal millorar en “qualitat democràtica” i en la defensa de la sobirania del Parlament. A més, ha instat els grups a reunir-se la setmana vinent per començar a encaminar els treballs perquè, segons ha dit, la qüestió és “urgent”.

En un sentit similar, el diputat socialista Raúl Moreno ha dit que cal començar a treballar el més aviat possible. Com a prioritats, ha fixat incorporar “l’absolutament necessària” perspectiva de gènere als textos i millorar la transparència de la cambra.

David Cid (En Comú Podem) ha celebrat els “objectius compartits” per a la comissió i ha remarcat que cal “reproduir” al Reglament el pacte antifeixista que van signar diversos grups de la cambra, així com incrementar la transparència del Parlament.

Durant la sessió s’ha nomenat els integrants de la ponència redactora, que seran un per grup: Jordi Orobitg (ERC), Albert Batet (Junts), Ferran Pedret (PSC-Units), Mònica Lora (Vox), Carles Riera (CUP-NCG), David Cid (En Comú Podem), Joan García (Cs), i Alejandro Fernández (PP català).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona