Política

Illa demana una resposta contundent davant l’amenaça de l’extrema dreta al feminisme

“No permetrem ni un pas enrere”, afirma

Raquel Sánchez urgeix a “legislar i garantir el pressupost” per impulsar polítiques amb mirada de gènere

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a la societat “una resposta contundent” davant “l’amenaça” de l’extrema dreta al feminisme: “No permetrem ni un sol pas enrere”. Illa ha insistit que a Catalunya cal “un canvi de rumb” per generar prosperitat, un finançament just i millor autogovern, i ha defensat que aquest gir també ha de servir per “guanyar en igualtat”. Per la seva banda, la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, ha apostat per “legislar i garantir el pressupost” per impulsar polítiques amb mirada de gènere. El PSC ha fet aquest dissabte al matí a la seu del partit l’acte central del 8-M, que se celebrarà dimarts.

Illa també ha lamentat que en els conflictes armats, com el d’Ucraïna, “les dones són víctimes invisibles i ignorades”. I ha advertit de la violència sexual que molts cops pateixen en aquest context. “Ens interpel·la a tots”, ha advertit el dirigent socialista. En una línia semblant s’ha pronunciat Andrea Fernández, secretària d’Igualtat del PSOE, que ha alertat que les refugiades ucraïneses “podrien caure en la xarxa de tràfic i explotació sexual”.

La ministra ha expressat que la llei d’igualtat va ser “determinant” el 2007, però que cal anar més enllà. “Volem ocupar presidències, al sector privat i al públic”, ha reivindicat. Per a Sánchez, “avançar significa parlar de lleis i de pressupostos” i fer-ho garantint la mirada feminista. També ha lloat els passos del govern espanyol, del qual en forma part, en aquesta línia. A tall d’exemple, ha recordat l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat.

Sánchez ha explicat que a la seva cartera de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana també estan incorporant la mirada de gènere. Ha detallat que cal fer que el transport públic sigui, a més d’assequible, “una opció atractiva” per a les dones. També a les ciutats, “fins ara dissenyades amb una mirada tradicionalment masculina”, cal canviar-hi el prisma. “Cal fer-les més segures”, ha apostat.

La ministra ha demanat “no deixar-se impressionar pels crits i amenaces negacionistes” del feminisme que sonen des de l’extrema dreta. Illa ha recordat que Vox “nega que la violència masclista existeixi” i que, per tant, els drets “no es poden donar per descomptat, ja que sempre hi ha risc de retrocedir”. “Cal tenir una resposta contundent per part de la societat”, ha animat, i ha subratllat que “el feminisme és imparable”.

D’altra banda, el líder dels socialistes catalans ha alertat que quan es fan retallades socials o no es fa una bona gestió dels serveis públics, qui n’acaba pagant primer les conseqüències són les dones. “Cal determinació per canviar les coses, i deixar de fer volar coloms i de parlar del sexe dels àngels”, ha etzibat Illa. En aquest sentit, ha celebrat que a la Moncloa s’impulsen “lleis amb mentalitat feminista” que, a més, s’encarrega que s’apliquin.

Illa ha posat en valor les socialistes: des de Marta Mata i Maria Dolors Renau, passant per Manuela de Madre i Carme Chacón i fins a Meritxell Batet, Eva Granados, Núria Marín, Alícia Romero o Raquel Sánchez.

Finalment, la diputada al Congrés Sònia Guerra ha criticat que el president del Govern, Pere Aragonès, presentés la compactació de la jornada escolar com una mesura feminista: “Cuidar no és feminista, és responsabilitat de tots”.

A l’acte, en què ha sonat ’Ay Mamá’ de Rigoberta Bandini, hi han participat la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes