Política

Preocupació per possibles fuites de radiació perquè Txernòbil s’ha quedat sense energia elèctrica

El govern ucraïnès alerta que la reserva dels generadors que alimenten el sistema de refrigeració és de 48 hores i demana un alto el foc

L’Agència Atòmica Internacional considera que de moment no hi ha una situació crítica

Creix la preocupació per possibles fugues radioactives a la central de Txernòbil. La planta nuclear ucraïnesa s’ha quedat sense electricitat pels atacs de les tropes russes, segons ha afirmat aquest dimecres la Companyia Nacional d’Energia Ukrenergo en el seu compte de Telegram.

Els generadors d’electricitat que abasteixen la central tenen una capacitat de reserva d’unes 48 hores i transcorregut aquest temps, els seus sistemes de refredament es pararan, ha advertit el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba.

El ministre ha alertat sobre la perillosa situació de l’antiga central que, segons l’operador elèctric que l’ha abasteix, s’ha quedat “completament sense electricitat”, cosa que podria provocar fugues radioactives.

“Els generadors de reserva per dièsel tenen una capacitat de 48 hores per alimentar la central nuclear de Txernòbil. Després d’això, els sistemes de refredament de la instal·lació d’emmagatzematge de combustible nuclear gastat s’aturaran, fet que provocarà que les fugues de radiació siguin imminents”, ha dit Kuleba en un missatge a Twitter.

“La guerra bàrbara de Putin posa en perill tot Europa. Han de detenir-lo immediatament!”, ha escrit el responsable d’Exteriors.

Kuleba ha dit que l’única xarxa elèctrica que abasteix la central nuclear i totes les seves instal·lacions nuclears ocupades per l’exèrcit rus està malmesa.

La central “ha perdut tot el subministrament elèctric. Demano a la comunitat internacional que exigeixi urgentment a Rússia que cessi el foc i permeti que es unitats de reparació restableixin el subministrament d’energia”, ha insistit.

“Com a resultat de les accions hostils dels ocupants russos, la planta d’energia nuclear de Txernòbil ha quedat completament sense electricitat”, ha remarcat Companyia Nacional d’Energia Ukrenergo en un missatge que recull l’agència Ukrinform. “Els combats continuen i ara és impossible fer treballs de reparació i restablir el subministrament elèctric”, afegeix la companyia estatal.

Reacció de l’Agència Atòmica Internacional

L’Agència Atòmica Internacional (I AEA) ha respost a la informació d’Ucraïna sobre Txernòbil assegurant que no considera que hi hagi una situació crítica a la central nuclear. Segons ha explicat a Twitter considera que la càrrega de calor de la piscina d’ emmagatzematge de combustible gastat i el volum d’aigua de refrigeració de la central existent són suficients per a una eliminació efectiva de la calor sense necessitat de subministrament elèctric.

Aquest dimecres al matí la mateixa IAEA ha reconegut que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil. L’organisme ha insistit que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear.

“Estic profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txernòbil i els possibles riscos que suposen per a la seguretat nuclear. Faig una crida a les forces que tenen el control efectiu de les instal·lacions perquè facilitin de forma urgent la rotació segura del personal”, ha reclamat el director general de l’IAEA, Rafael Mariano Grossi.

Des del 24 de febrer, quan els militars russos van accedir a la central, es manté el mateix torn. Pel regulador és “crucial” que la plantilla pugui descansar i treballar amb torns regulats.

Ara mateix, s’ha suspès la manipulació de material nuclear a les instal·lacions, on hi ha tres reactors clausurats. Des de l’OIEA expliquen que només es poden comunicar amb la central a través de correu electrònic.

Pel que fa a la situació de la resta de centrals nuclears ucraïneses, vuit dels quinze reactors continuen operatius al país, entre els quals dos de la central de Zaporijia, que va ser presa pels russos fa uns dies. L’exèrcit rus va bombardejar-la i provocar un incendi a les instal·lacions que va deixar diversos morts i ferits.

FOTOS

El ministre d’exteriors d’Ucraïna, Dymitro Kuleba, en una atenció als mitjans abans de reunir-se amb els ministres d’exteriors de la Unió Europea

Arxiu

Rússia replica que han estat els ucraïnesos els que han sabotejat la xarxa elèctrica que abasteix Txernòbil

Efe

Rússia ha afirmat aquest dimecres que les forces ucraïneses han atacat la xarxa elèctrica que abasteix la central nuclear de Txernòbil i ha defensat que han estat experts russos els qui han actuat immediatament per canviar als generadors dièsel de reserva.

El viceministre de Defensa rus, Nikolai Pankóv, ha replicat així, en una roda de premsa, a les acusacions de les autoritats ucraïnesos, que han alertat que la central s’ha quedat sense electricitat com a conseqüència de l’ocupació russa.

“Haig de lamentar que els nacionalistes ucraïnesos han comès una altra provocació, una provocació extremadament perillosa. Han atacat la subestació i les línies elèctriques que alimenten la planta d’energia nuclear de Txernòbil”, ha afirmat. Segons Pankóv, han estat els experts russos els qui han pres mesures immediates per canviar la font d’energia als generador dièsel de suport, segons les agencia russa Sputnik.

“En l’actualitat, la part ucraïnesa tracta d’impedir qualsevol treball de reparació i restauració de totes les formes possibles”, ha afegit.

El viceministre d’Energia rus, Pavel Sorókin, ha afirmar que “en aquest moment, la part bielorussa ha resolt el problema de restaurar el subministrament d’energia de manera permanent des del sistema energètic bielorús”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes