Política

Ucraïna denuncia el bombardeig d’un hospital infantil a Mariúpol

Zelenski crida occident a establir una zona d’exclusió aèria per evitar noves massacres

L’OMS denuncia que almenys 10 sanitaris han mort i 16 han resultat ferits en atacs contra instal·lacions mèdiques durant la guerra

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat aquest dimecres que les tropes russes han bombardejat un hospital materno infantil a la ciutat de Mariúpol, al sud-est del país, mentre estaven oberts diversos corredors humanitaris. És per això que ha tornat a implorar al bloc occidental que imposi una zona d’exclusió aèria.

Zelenski ha publicat un vídeo amb imatges de destrucció que, segons ha afirmat, són el resultat del que afirma que ha estat un “atac directe de les tropes russes a l’hospital de la maternitat” de Mariúpol. El president ucraïnès ha afirmat que “hi ha persones i nens a sota la runa”.

“Atrocitat! Quant de temps més el món serà còmplice ignorant aquest terror?”, ha lamentat. “Tanqueu ja l’espai aeri! Atureu les massacres!”, ha exigit. Zelinski ha assegurat que el bloc occidental té “el poder” per fer-ho i ha criticat que està “perdent la humanitat”.

En la mateixa línia, Mikhailo Podoliak, un del representants ucraïnesos en les negociacions amb Rússia per mantenir corredors humanitaris, ha lamentat que Mariúpol “és arrasada davant els nostres ulls per l’artilleria russa”. Podoliak ha preguntat a la comunitat internacional si aquest atac directe contra una maternitat no és un argument “suficient per tancar els cels als míssils russos” i aturar els assassinats de civils.

L’atac, que ha provocat almenys 17 ferits –segons les autoritats ucraïneses–, s’ha produït coincidint amb l’obertura d’almenys sis corredors humanitaris acordats entre les parts per evacuar la població civil de les ciutats i enmig d’acusacions mútues de l’incompliment de les treves.


40.000 evacuats
El cap del grup parlamentari del partit governant ucraïnès, Servidor del Poble, David Arajamia, ha explicat que l’últim dia s’ha evacuat més de 40.000 civils de poblacions de tot el país on es produeixen hostilitats. “Hi continuem treballant. Els punts més problemàtics són Mariúpol, Khàrkiv i la regió de Kíiv”, ha afegit. El polític no ha especificat de quines ciutats han estat evacuats els civils ni quines rutes s’han utilitzat.

De la seva banda, el cap del centre de coordinació humanitària del ministeri de Defensa rus, el general Mikhail Mizintsev, ha assegurat que han proposat oficialment a Kíiv obrir deu corredors humanitaris aquest dimecres i dura  terme l’evacuació de civils i ciutadans estrangers de Kíiv, Txèrnihiv, Sumi, Khàrkiv i Maríupol. Segons Mizintsev, les forces russes han cessat el foc a les deu del matí hora local.

Segons ell, la part ucraïnesa ha proposat tres vies més: des de la ciutat d’Energodar a Zaporíjia; des de Volnovaja a Pokrovsk i des de la ciutat d’Izium a la de Lozova, i Rússi ha estat d’acord amb obrir aquestes rutes addicionals.

Almenys 10 sanitaris morts per atacs

Efe

El suposat atac a un hospital de Mariúpol –encara no ha estat verificat per fonts independents- es produeix el mateix dia que el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha denunciat que almenys 10 membres del personal sanitari han mort i 16 més han resultat ferits en atacs contra instal·lacions mèdiques durant la invasió russa d’Ucraïna.

L’organització ha alertat que els atacs contra edificis destinats a l’atenció mèdica, ambulàncies i altres objectius civils “priven a comunitats senceres de cures sanitàries”. És per això que ha exigit a Rússia que permeti l’“accés sense obstacles d’aquells qui ho necessitin a aquesta assistència”.

Tedros ha informat que l’OMS ha enviat 81 tones de material sanitari a Ucraïna, incloses cinc tones que aquest dimarts han arribat a la capital, Kíiv.

A més, l’agència sanitària de l’ONU dona suport en aquest àmbit als més de dos milions d’ucraïnesos que han sortit del seu país per fugir de la guerra.

Entre el col·lectiu de refugiats els principals problemes que s’han observat són símptomes d’hipotèrmia i congelació, malalties respiratòries i problemes derivats de la manca de tractament de problemes cardiovasculars, mentals o càncer, ha explicat Tedros.

El setge de Mariúpol ja ha deixat 1.300 morts

Efe



El setge de les tropes russes a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol ja ha deixat més d’un miler de víctimes des de l’inici de la invasió russa fa dues setmanes.

“Durant el període de bloqueig i genocidi per part de la Federació Russa han mort ja 1.300 habitants de la ciutat”, ha declarat aquest dimecres el vicealcalde de Mariúpol, Piotr Andriúsxenko. “Lluitarem per cadascun d’ells”, ha afegit.

El polític ucraïnès ha denunciat que els “ocupants” russos “han començat a utilitzar activament els bombardejos aeris”. “Ja no amaguen els seu objectiu de destruir totalment la ciutat”, ha lamentat el responsable municipal.

Andriúsxenko ha explicat que malgrat tot el comandament ucraïnès continua coordinant amb l’Exèrcit rus el “règim de silenci”, és a dir, les treves periòdiques per evacuar civils de la ciutat i permetre l’arribada d’ajuda humanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez compareixerà avui a les 12 per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona