Política

Junqueras assegura que la negociació per la independència arribarà “segur”

La militància d’ERC aprova un nou full de ruta (97,23%) que aposta pel diàleg com “la millor confrontació” amb l’Estat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tancat la Conferència Nacional que el partit celebra aquest cap de setmana a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) reivindicant amb vehemència la taula de diàleg. La negociació, diu Junqueras, “acabarà arribant segur encara que només sigui per decidir el repartiment d’actius i passius entre la nova República i el regne d’Espanya”. Junqueras creu que davant aquesta certesa el millor camí és arribar-hi “preparats” i defensar el diàleg “en tots els àmbits que sigui possible”. De fet, ERC ha aprovat aquest diumenge el nou full de ruta del partit, que aposta per la taula de diàleg com “la millor confrontació democràtica” amb l’Estat. La ponència política ha sumat el 97,23% dels vots de la militància.

Junqueras defensa que el diàleg i la negociació, lluny de fer “por”, ha de fer sentir orgullosos els independentistes perquè espais com la taula de diàleg permeten “defensar” els seus principis. A més, per Junqueras la negociació és inevitable per assolir la independència, ja sigui amb el propi estat o amb la comunitat internacional.

En aquest context, el líder republicà demana arribar-hi preparats: “Com més gent ens acompanyi dins del nostre país i arreu del món, millor”. En aquest sentit, Junqueras recorda que a Europa l’independentisme és escoltat quan parla en termes de drets humans, lluita antirepressiva, amnistia, democràcia o dret a vot: “Sempre hi trobem més proximitat”.

Junqueras també ha fet referència a la invasió russa a Ucraïna per parlar de la situació a Catalunya i afirma que no aprendre del dolor i les experiències d’aquesta guerra “empobrirà terriblement” la societat. Junqueras recorda que Catalunya també va ser envaïda per l’exercit franquista i els aliats nazis i feixistes i afirma que el moment actual és “infinitament més fàcil”.

“Si el repte és infinitament més fàcil, no tenim cap dret a no culminar el camí de la llibertat del nostre país, de la justícia social, d’una república i de la independència com a expressió democràtica de tots els drets polítics i socials de la nostra societat”, ha etzibat durant la seva intervenció.

En aquest sentit, el president republicà ha demanat a la militància que surti “a guanyar” per honorar la memòria dels que els han precedit i assolir “una nació orgullosa i completa que s’alci per reivindicar els seus drets”. Amb tot, Junqueras admet la dificultat de gestionar aquesta realitat en una nació de diferents “sensibilitats, ritmes, complicitats i majories”.

Un 97,23% de suports al full de ruta

En la línia del discurs de Junqueras, la militància d’ERC ha donat un amplíssim suport al nou full de ruta del partit durant la Conferència Nacional del partit. La ponència política insisteix en l’aposta per la negociació perquè es considera la “millor confrontació democràtica” amb l’Estat.

El text reclama una “metodologia clara” i un “calendari acordat de reunions que es pugui complir” per a la taula de diàleg i avisa que si no es produeixen “avanços tangibles” en la negociació amb l’Estat, no es descarta “cap altre via democràtica i pacífica”. Un 97,23% de la militància hi ha votat a favor, un 1,03% ho ha fet en contra i un 1,74% ha votat en blanc.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que el diàleg és “la via per guanyar” mentre s’amplien consensos i s’impulsen “polítiques republicanes per a la gent”. Vilalta crida a beure dels aprenentatges de l’1-O pel que fa a la “unitat estratègica” i la “suma de complicitats” en l’àmbit internacional.

Pel que fa a la negociació, la líder republicana creu que l’amnistia i l’autoderminació han de ser conceptes irrenunciables perquè cap altre independentista s’hagi d’enfrontar als tribunals pel fet de ser-ho, així com també per la seva ineficàcia: “Volien fer-nos por però seguirem lluitant per totes les vies democràtiques malgrat la seva repressió”.

Vilalta reitera que el millor lloc on es pot defensar això és a la taula de diàleg i avisa que “negociar no és renunciar”, sinó una oportunitat que cal aprofitar i no desmerèixer. Segons Vilalta “aquí ningú renuncia a cap instrument democràtic, com tampoc la desobediència civil o desbordament democràtic”, com apunta el nou full de ruta republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries