Política

El Govern situa “a principis d’estiu” la consulta sobre els Jocs d’Hivern

L’executiu modifica la Llei de consultes populars no referendàries per promoure consultes supramunicipals

El Govern situa “a principis d’estiu” la consulta sobre els Jocs d’Hivern. Així ho ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. El Govern ha aprovat un decret llei que modifica la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. S’ha afegit un punt a l’apartat 3 de l’article 4 que permet al president promoure i convocar consultes simultàniament en més d’un municipi, comarca o vegueria, sobre assumptes relacionats amb competències o interessos de la Generalitat. També s’ha aprovat l’ampliació dels membres de la Taula de representació territorial del projecte de la candidatura dels Jocs.

Amb aquest recurs de legislació d’urgència, el president, Pere Aragonès, podrà promoure i convocar una consulta sobre la candidatura per als JJOO d’Hivern del 2030. Amb l’afegitó, es podran fer consultes d’abast supramunicipal superior al municipi, comarca o vegueria.

El Govern considera que un projecte de les dimensions d’una candidatura olímpica, amb les implicacions esportives, econòmiques, socials i ambientals que comporta, requereix que les persones “més directament afectades” per la seva celebració puguin manifestar la seva voluntat al respecte.

Aquest Decret llei es dicta a l’empara de la competència que l’article 122 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya en matèria de consultes populars. La modificació s’ha aprovat per un decret llei per donar resposta als terminis de la candidatura olímpica.

Plaja ha afegit que la pregunta serà binària, de ‘sí’ o ‘no’. El Govern ha tornat a descartar la incorporació del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès a la votació.

PSC i Comuns rebutgen la modificació

El PSC-Units votarà en contra de la modificació de la llei de consultes. Amb la vista posada a la consulta pels Jocs Olímpics d’hivern, el Govern ha aprovat aquest dimarts un decret que modifica la normativa perquè es pugui celebrar en un àmbit “supramunicipal, superior al municipi, la comarca o la vegueria”. El decret s’haurà de convalidar al Parlament i es farà la setmana que ve. Els socialistes el rebutgen. “Si el Govern està d’acord amb la candidatura, ha de tirar endavant la proposta i no fer una consulta que compliqui la pròpia candidatura”, ha argumentat Romero. “Si porten a modificar la llei, ho votarem contràriament”, ha afegit.

En Comú Podem votarà en contra de la modificació de la llei de consultes populars no referendàries. Així ho ha anunciat el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, que ha assegurat que el partit ho rebutjà tenint en compte que es fa amb la vista posada a la consulta pels Jocs d’Hivern. Cid ha explicat que es van reunir amb el Govern, que els va traslladar la “necessitat” de modificar el decret, i van demanar com a “única condició” que la consulta dels Jocs inclogués a tres comarques més: el Solsonès, Ripollès i Berguedà. El portaveu d’ECP ha retret a l’executiu català que “no hagi donat resposta” sobre aquesta petició i per aquest motiu ha avançat que rebutjaran la modificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona