Política

Zelenski clama davant els EUA per la zona d’exclusió aèria i Biden li envia drons

El president ucraïnès diu davant el Congrés nord-americà que el seu país pateix un 11 de setembre cada dia

El Pentàgon confia que els aparells no tripulats serveixin per “etzibar un cop a Rússia”

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha tornat a demanar aquest dimecres l’establiment d’una zona d’exclusió aèria a Ucraïna, una sol·licitud a la qual Estats Units ha respost amb l’enviament d’un centenar de drons armats i nous sistemes antiaeris.

Amb la seva decisió d’enviar aparells no tripulats a Ucraïna, el president nord-americà, Joe Biden, pretén ajudar a Kíiv a combatre els bombardejos russos sense arribar a imposar una zona d’exclusió aèria que reclama Zelanski, ja que aquest escenari podria provocar un conflicte directe entre els EUA i els seus aliats amb Rússia.

Biden ha fet l’anunci de l’enviament de més material militar a Ucraïna hores després de la històrica intervenció telemàtica de Zelenski davant el Congrés dels EUA, on ha rebut una ovació dels representants i un “Visca Ucraïna” pronunciat en ucraïnès per la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi.

“En el moment més fosc del nostre país, de tota Europa, els demano que facin més. Nous paquets de sancions són necessaris, constantment, totes les setmanes abans que la màquina militar de Rússia s’aturi”, ha dit el president ucraïnès.


Un 11 de setembre diari
Zelenski ha remarcat que “ara mateix” el “destí” del seu país “està sent decidit”, ja que el “brutal” atac de Rússia té com a “objectiu els valors humans bàsics” dels ucraïnesos. “Recordin l’11 de setembre; Ucraïna està patint això tots els dies. Un terror que Europa no ha vist en 80 anys”, ha remarcat.

La intervenció de Zelenski té lloc poc després que Biden signés dimarts una llei que contempla 13.600 milions de dòlars en ajuda militar i humanitària per a Ucraïna i els països del flanc est de l’OTAN.

Zelenski ha agraït l’“aclaparador suport” de Washington, però ha demanat directament a Biden que vagi un pas més enllà. “Vostè és el líder de la seva gran nació. Vull que sigui el líder del món. Ser el líder del món significa ser el líder de la pau”, ha dits.

En aquest sentit, ha urgit a “tancar el cel d’Ucraïna”, en referència a l’establiment d’una zona d’exclusió aèria, una petició que tant Washington com l’OTAN refusen.


100 drons ‘Switchblade’
La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha reiterat després del discurs la seva oposició a aquesta petició de Zelenski, ja que suposaria que els Estats Units i l’OTAN “abatessin avions russos” i podria portar a la “Tercera Guerra Mundial”.

Com a alternativa, Biden ha anunciat l’enviament a Ucraïna de 100 drons, dins d’un paquet que també inclou 800 nous míssils antiaeris Stinger, 9.000 projectils antitancs, gairebé 7.000 armes de foc i més de 20 milions de bales.

“El poble nord-americà es mantindrà ferm en el nostre suport al poble d’Ucraïna”, ha subratllat Biden en anunciar un paquet d’assistència militar valorat en 800 milions de dòlars.

Els drons són del tipus Switchblade, ha detallat al diari Politico el congressista republicà de major rang al Comitè d’Exteriors de la Cambra Baixa, Mike McCaul.

Els Switchblade són avions no tripulats lleugers que poden sobrevolar el seu objectiu durant fins a 30 minuts abans que un operador els llanci perquè s’estavellin contra el seu objectiu i explotin.
El Pentàgon espera que aquests drons serveixin per a “etzibar un cop a Rússia”, ha assenyalat un funcionari d’alt rang de Defensa dels EUA en una trucada amb periodistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia