Política

Zelenski evoca l’Holocaust i demana a Israel aturar la “solució final” russa

El president ucraïnès demana als diputats israelians que pressionin el seu govern perquè doni suport a Kíiv

Reconeix els esforços de mediació del primer ministre Naftali Benet i es mostra disposat a un cara a cara amb Putin a Jerusalem

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha evocat aquest diumenge la Segona Guerra Mundial i l’horror de l’Holocaust per reclamar un suport més ferm d’Israel a Ucraïna per evitar la “solució final” de Rússia, en un discurs per videoconferència davant la Knesset (Parlament israelià).

“Escolteu què diu el Kremlin, són les mateixes paraules, la mateixa terminologia que els nazis van utilitzar contra vosaltres. És una tragèdia”, ha apel·lat Zelenski, d’origen jueu, davant 112 parlamentaris dels 120 que integren la Kenésset.

El president ucraïnès ha reclamat als legisladors israelians que exigeixin al govern accions més contundents, com prestar assistència militar a Ucraïna, incloent munició i l’eficaç sistema antimíssils Cúpula de Ferro, així com imposar sancions contra Rússia, cosa que Israel encara no ha fet per no pertorbar la delicada aliança geoestratègica que manté amb el Kremlin a Síria.

“Estic segur que compartiu i sentiu el nostre dolor. Per això, no puc explicar per què a hores d’ara encara hem d’instar a països de tot el món que ens prestin ajuda”, ha incidit el president ucraïnès en el vint-i-cinquè dia de guerra al seu país.

Zelenski ha insistit que la invasió russa d’Ucraïna no és una operació militar més, sinó el pitjor conflicte bèl·lic des de la II Guerra Mundial, ja que l’“Exèrcit rus està destruint perversament Ucraïna mentre el món sencer s’ho mira”. “La indiferència mata, el càlcul d’interessos mata. Pots navegar entre interessos, però no pots navegar entre el bé i el mal”, ha advertit.

També ha reclamat a Israel que ofereixi visats d’entrada als milions de refugiats ucraïnesos, ja que fins ara només ha acollit els qui tenen origen jueu. Zelenski ha recordat als parlamentaris que fa vuitanta anys el poble ucraïnès va triar salvar als jueus dels nazis. “Poble d’Israel, ara vosaltres també heu de triar”, ha demanat.

Tot i expressar en diverses ocasions el seu desig que el govern israelià es mostri més ferm contra Rússia, Zelenski ha reconegut els esforços de mediació per part del primer ministre Naftali Benet, l’únic líder mundial que s’ha reunit amb Putin a Moscou des que va començar la guerra.

En aquest sentit, ha suggerit reunir-se cara a cara amb el president rus a Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona