Política

ERC diu que Rufián no ha de donar “cap explicació” al Parlament pel seu xoc amb JxCat

Vilalta: “No fa cap bé a l’independentisme cap flirteig amb Rússia”

ERC insisteix al govern espanyol perquè convoqui la taula de diàleg: “Facin allò que es van comprometre a fer”

La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha rebutjat la proposta de JxCat perquè el diputat republicà al Congrés Gabriel Rufián comparegui en comissió al Parlament. JxCat va anunciar que demanaria la compareixença de Rufián després que donés veracitat a suposats contactes del cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, amb el govern rus. El cap de files d’ERC a Madrid va acusar l’entorn de Puigdemont de comportar-se com “senyorets pensant que eren James Bond”, la qual cosa va generar una airada protesta de JxCat. En una roda de premsa aquest dilluns, Vilalta ha assegurat que Rufián “no ha de venir a donar cap explicació al Parlament de Catalunya”.

Vilalta ha posat el focus en les relacions del sobiranisme català amb potències estrangeres i ha advertit que “no fa cap bé a l’independentisme cap flirteig amb Rússia”. Per a la dirigent republicana, les aliances internacionals s’han de fer “en base a uns principis fonamentals” com el respecte als Drets Humans.

Taula de diàleg

Vilalta també ha reclamat al govern espanyol que “no busqui excuses” i que convoqui la propera reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat. “Que facin allò que es van comprometre a fer, que és resoldre el conflicte polític”, ha exigit. Vilalta ha assegurat que “s’estan fent les gestions necessàries perquè hi pugui haver passos i acords, encara que siguin petits”, però ha apel·lat al deure de l’Estat amb la taula de diàleg. “Si està compromès amb aquest procés de negociació, que s’arremanguin i treballin, perquè les solucions no vénen soles: s’han de construir”, ha subratllat.

La també secretària general adjunta d’ERC ha celebrat que a finals d’aquest març s’activi l’Acord Nacional per a l’Amnistia i l’Autodeterminació, una proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, impulsada per David Fernández, Quim Forn, Carme Forcadell, Marina Llansana, Marina Geli i Özgür Günes Öztürk. Segons ella, aquest espai ha d’ “aglutinar consensos de país més enllà del Govern i el Parlament” i acabar amb “un acord a nivell de país que pugui interpel·lar el màxim d’actors”. “Pot ser útil per seguir mobilitzats i interpel·lar el govern de l’Estat perquè escolti el clam majoritari del nostre país”, ha afegit.

Precisament sobre l’amnistia, ha anunciat que demà dimarts el partit celebrarà un acte per reclamar el retorn de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. L’esdeveniment es fa coincidir amb el quart aniversari de la fugida de Rovira i pretén “denunciar aquest exili injust i reclamar solucions que han de ser polítiques i que passen per una amnistia que acabi amb la causa judicial general contra l’independentisme”.

Traïció als sahrauís

També s’ha pronunciat sobre el canvi de criteri del govern espanyol pel que fa a la sobirania del Sàhara Occidental i a l’aval de La Moncloa a integrar aquest territori dins del Marroc a canvi d’autonomia política. Per a Vilalta es tracta d’una “traïció” als sahrauís que contravé la proposta de l’ONU, que aposta per celebrar-hi un referèndum d’autodeterminació. El Marroc controla des de l’any 1975 bona part de l’antiga colònia espanyola a excepció de la franja oriental, en mans de la República Àrab Sahrauí Democràtica, amb reconeixement internacional limitat.

La dirigent republicana ha recordat que han demanat la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés i ha considerat “una qüestió greu” que el govern hagi canviat la seva opinió històrica sobre el Sàhara Occidental, que passava per avalar la proposta de l’ONU. “No podem permetre aquest canvi de posició i aquest fet de contravenir les posicions de Nacions Unides sobre l’autodeterminació del poble sahrauí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries