Política

El PSOE fa seu el gir de la Moncloa sobre el Sàhara

Felipe Sicilia relativitza les discrepàncies amb Podem i diu que no trencaran la coalició

Yolanda Díaz critica el canvi “radical”de postura

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ha expressat aquest dilluns l’aval de la formació al canvi de criteri del govern espanyol respecte al Sàhara Occidental, i ha apuntat –com fa el Ministeri d’Exteriors- que la proposta marroquina per dotar aquest territori d’autonomia –contravenint el mandat de l’ONU pel referèndum d’autodeterminació- és la solució “més viable” que hi ha sobre la taula. En roda de premsa a Ferraz, Sicilia ha qualificat de “lògiques” les diferències de criteri amb Podem sobre aquesta qüestió, però ha apuntat que aquestes diferències no suposaran una ruptura del govern espanyol.

Sicilia ha apel·lat a la “diplomàcia” i la necessitat de “discreció” en les relacions amb “un país veí que és estratègic per a tot Europa”. L’acord, ha dit, “permet que comenci un nou període de relacions amb Marroc”.

Ha insistit que la proposta d’autonomia per al Sàhara que proposa Marroc “és seriosa i la més viable de les plantejades”, i per tant “no hi ha cap variació en la posició del PSOE dels últims anys.

En aquest sentit ha recordat que les Nacions Unides estan demanant des del 2007 una solució i va acollir la proposta de Marroc “com una mesura que suposava un esforç per provar de resoldre el conflicte”.

Per tant, segons Sicilia, “no hi ha hagut cap canvi” perquè el govern espanyol ha mantingut des de l’any 2008 “que la solució que plantejava Marroc podia ser una posició fiable i seriosa”.

“El PSOE creu en la diplomàcia i que la millor solució és la via del diàleg”, ha sentenciat.

Crítiques de Díaz i Podem

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha criticat el canvi “radical” de posició adoptat pel soci majoritari de la coalició sobre el Sàhara. “No comparteixo les formes” i tampoc “el fons”, ha dit Díaz aquest dilluns en una atenció als mitjans, en què ha lamentat que el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, no ho hagi dialogat abans amb la resta de formacions polítiques. “Qui està incomplint el mandat de país és Sánchez”, ha afirmat Díaz, que ha censurat “l’enorme opacitat” dels socialistes. La vicepresidenta ha argumentat que, malgrat que recaigui sobre Sánchez la responsabilitat en política exterior, cal que les “grans qüestions de fons” es debatin en el si de la coalició.

Díaz ha defensat que cal complir amb les resolucions de l’ONU i ha subratllat que “qui s’està desmarcant és el PSOE”. “Tinc una conversa pendent amb Sánchez”, ha dit Díaz, que ha remarcat que “qui és incoherent és qui canvia de posició sense donar explicacions”.

També Podem s’ha pronunciat en contra del “gir injustificable” del soci majoritari de la coalició. La coportaveu de la formació lila, Isa Serra, ha afirmat en roda de premsa que és un “error absolut” i ha assegurat que Podem tractarà de convèncer el PSOE perquè rectifiqui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries