Política

Rússia rebaixa objectius a Ucraïna i se centra en l’est

ANUNCI ·

L’estat major rus dona per completada “la primera fase” de la seva “operació” militar i dedicarà els esforços a “alliberar” el Donbass

Les forces ucraïneses llancen contraatacs i recuperen posicions a la regió de Kíiv

Moscou va anunciar ahir que rebaixa els seus objectius militars a Ucraïna per concentrar-se en els territoris de l’est del país que reclamen els separatistes prorussos, mentre les forces ucraïneses avançaven en la seva contraofensiva per recuperar posicions als afores de Kíiv.

En el mes transcorregut des de la invasió, les tropes russes no han aconseguit fins ara capturar cap gran ciutat ucraïnesa. La seva ofensiva ha topat amb la dura resistència local i s’ha aturat a les portes de la capital.

Per contra, els han bombardejat i assetjat ciutats, han destruït algunes localitats, com ara Khàrkiv, i han forçat la fugida de casa d’aproximadament un quart dels 44 milions d’habitants del país. Més de 3,7 milions han abandonat Ucraïna, cap a Polònia principalment.

Des de fa setmanes, les línies de front han quedat estancades prop de Kíiv, amb dues columnes de blindats russos aturats al nord-oest i a l’est de la capital.

Per la seva banda, les forces ucraïnesos han llançat contraatacs, que els han permès recuperar ciutats i posicions defensives uns 35 quilòmetres a l’est de Kíiv.

“Capital bloquejada”

El Ministeri de Defensa rus afirmava que el seu exèrcit havia gairebé completat la primera fase de l’operació i que es concentrava ara a “alliberar” la regió separatista del Donbass, a l’est d’Ucraïna.

“En general, les missions principals de la primera fase de l’operació s’han completat”, va declarar el cap adjunt de l’estat major, general de les forces armades de Rússia, el coronel general Serguei Rudskoi.

En el que és el comunicat militar més extens ofert per la part russa des de l’inici de l’ofensiva a Ucraïna, Rudskoi va assegurar que l’exèrcit rus ha bloquejat Kíiv i Txerníhiv, al nord d’Ucraïna; Khàrkov, a l’est; Sumi, al nord-est, i Mikolaiv, al sud.

També va informar que la regió de Kherson, al sud, i la major part de la regió de Zaporíjia, al sud-est, estan sota ple control de les forces armades russes.

Per la seva banda, les forces ucraïneses van negar que Moscou hagi aconseguit bloquejar Kíiv i Txerníhiv. Segons l’estat major ucraïnès, “les tropes russes intenten mantenir les seves posicions als suburbis de Sumi i Khàrkov” mentre augmenten la presència militar al mar d’Azov.

Indici de retirada

L’anunci fet ahir per l’estat major rus ha estat interpretat com un possible inici de retirada.

Així ho veia una font diplomàtica amb base a Moscou citada per l’agència Reuters: “Els seus objectius de guerra eren més ambiciosos que el Donbass, i deixen les seves forces dividides amb atacs pobrament coordinats en múltiples fronts a càrrec de tropes inexpertes.”

Moscou es refereix a la seva intervenció a Ucraïna com una “operació militar especial” destinada a desmilitaritzar i “desnazificar” el país. Kíiv i els aliats occidentals consideren que aquest és un pretext del Kremlin per iniciar la guerra, el 24 de febrer passat.

El Ministeri de Defensa rus va informar ahir que havia perdut 1.351 soldats en els combats i que 3.825 més havien resultat ferits. Els ucraïnesos eleven el balanç de baixes russes a 15.000.

Quant als morts en el bàndol ucraïnès, superarien els 14.000, segons el recompte de Rudskoi. Més de la meitat d’aquestes víctimes haurien mort en combats a la regió del Donbass, hi va afegir el comandament rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona