Política

Trump “probablement” va cometre un delicte greu en obstruir el Congrés, segons un jutge federal

Els fets guarden relació amb els intents de l’expresident d’impedir la proclamació dels resultats que van donar la presidència al demòcrata Joe Biden

Un jutge federal de Califòrnia ha dictaminat aquest dilluns que l’expresident estatunidenc Donald Trump “probablement” va cometre un delicte greu quan va intentar obstruir la labor del Congrés quan va intentar soscavar les eleccions de 2020 el 6 de gener de 2021.

El jutge David Carter, del Tribunal del Districte Central de Califòrnia, ha emès la seva opinió escrita en ordenar que 101 correus electrònics confidencials de John Eastman, aliat de Trump, siguin lliurats al comitè del Congrés que investiga l’atac al Capitoli dels Estats Units per part dels partidaris de Trump l’any passat.

“Segons l’evidència, el Tribunal considera que el més probable és que el president Trump va intentar obstruir de manera corrupta la sessió conjunta del Congrés el 6 de gener de 2021”, ha exposat Carter. Pel jutge, el pla que Eastman va ajudar a desenvolupar era òbviament il·legal i que el llavors president Trump (2017-2021) ho sabia.

El dictamen de Carter, qui va ser nomenat per l’ara expresident Bill Clinton, representa una fita en la història de la justícia dels EUA en indicar que un president en funcions “probablement” va cometre un delicte.

El passat 2 de març, els investigadors del comitè van presentar un document en el qual apunten que Trump i Eastman van cometre dos possibles delictes: conspiració per a defraudar als EUA i obstrucció a un procés oficial del Congrés.

Segons aquest comitè del Congrés dels Estats Units, tots dos van treballar conjuntament per a tractar de convèncer al llavors vicepresident Mike Pence d’obstaculitzar en la sessió del Congrés del 6 de gener de 2021 la certificació dels vots del Col·legi Electoral, i, per tant, de la victòria de l’actual president, Joe Biden, en les eleccions de novembre de 2020. Amb aquest propòsit, el comitè havia sol·licitat accés a documents i citat a declarar a aliats de Trump, que en alguns casos s’han negat a cooperar, la qual cosa ha motivat que l’exassessor presidencial Steve Bannon hagi estat acusat de desacatament per la via penal.

Encara que el comitè no té facultats per a presentar càrrecs criminals, té previst divulgar un informe sobre la seva investigació, que podria traslladar-se al Departament de Justícia perquè avaluï possibles accions penals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona