Política

Suspens europeu per als cossos policials espanyols

El Consell d’Europa retreu a l’Estat incompliments de mesures anticorrupció

Veu “decebedors” els pocs intents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional per ser forces de seguretat “ètiques”

Nova reprimenda del Consell d’Europa a l’Estat espanyol per haver incomplert les seves recomanacions anticorrupció. El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) va lamentar ahir que no s’hagin aplicat íntegrament cap de les 19 recomanacions que va fer el 2019 a l’Estat en aquesta matèria.

En els últims tres anys només s’han complert parcialment set consells i dotze directament no s’han implementat, segons indica l’informe publicat ahir. Els cossos i forces de seguretat espanyols són els que surten més mal parats de l’examen del Greco.

Aquest organisme veu “decebedor” l’intent de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional de construir una “infraestructura ètica”. No s’han reforçat els processos d’investigació interns. Tot i que no ha reconsiderat el sistema de quotes d’entrada per als descendents de membres de la Guàrdia Civil, el Greco admet que aquest cos policial ha fet “alguns progressos”. En canvi, no veu cap “millora concreta” en el cas de la Policía Nacional. Per exemple, el Greco va demanar la creació d’un codi de conducta, que la Guàrdia Civil ha trigat tres anys a redactar i adoptar. Però almenys ho ha fet. “En el cas de la Policía Nacional no s’ha fet res”, diu taxativament l’informe d’aquest organisme amb seu a Estrasburg. En l’àmbit polític, el Greco critica que tampoc s’han fet passos per reforçar la transparència sobre els assessors al govern espanyol ni per establir una estratègia de prevenció de la corrupció entre els alts càrrecs de l’administració de l’Estat.

Segons l’organisme del Consell d’Europa, a l’Estat espanyol falten normes clares per regular la relació entre els alts càrrecs i els lobbistes. També manca informació pública sobre els seus béns i més supervisió de possibles conflictes d’interès. En aquest sentit, el Consell de Transparència i Bon Govern no té la “independència adequada, l’autoritat ni els recursos per funcionar de manera efectiva”, alerta el Greco.

Protecció especial

Fa tres anys, el Greco va reclamar una “modificació” del sistema d’aforaments per impedir que “obstaculitzi l’acció penal contra membres” de l’executiu que estiguin acusats de corrupció. El govern espanyol va encarregar un estudi per desenvolupar una “reforma limitada de la Constitució” que permeti “restringir l’abast de l’aforament als actes comesos en l’exercici del càrrec”.

“El Greco entén el desafiament d’una reforma legal en aquest àmbit, ja que implica canvis en les disposicions constitucionals, però fa una crida a les autoritats perquè impulsin accions efectives”, diuen a l’informe.

LES XIFRES

19
recomanacions
anticorrupció va fer el Consell d’Europa a l’Estat el 2019. No se n’ha aplicat íntegrament cap.
3
anys
va donar el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) per implementar els canvis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona