Política

Noruega s’esborra com a possible mediador de pau entre Rússia i Ucraïna

El primer ministre noruec ha instat a Putin a continuar amb les negociacions de pau per a tractar de trobar una solució política al conflicte i parar la guerra

El primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, va rebutjar aquest divendres que el seu país, que va ser mediador en molts conflictes internacionals, vagi a tenir un paper actiu en les converses de pau entre Rússia i Ucraïna a Turquia.

“Però crec que aquest tipus de negociacions i el treball en les diferents rondes de reunions pot veure’s influït per missatges clars a les parts”, ha dir en roda de premsa Støre, que avui ha mantingut una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin.

Ha estat el propi Støre el que ha pres la iniciativa de mantenir una conversa amb Putin, que ha durat una hora, després d’haver discutit la idea amb els seus aliats nòrdics, de la resta d’Europa i els Estats Units, segons va informar l’oficina del primer ministre noruec. Støre havia parlat ahir per videoconferència amb el seu homòleg ucraïnès, Denys Sjmyhal.

El primer ministre noruec ha instat a Putin a continuar amb les negociacions de pau per a tractar de trobar una solució política al conflicte i parar la guerra. “Li vaig dir al president rus que ell és la persona que té l’oportunitat de buscar una sortida”, ha afirmat.

Støre ha ressaltat que havia deixat clar que tots dos països tenen punts de vista diferents sobre els motius del conflicte i el seu desenvolupament i va condemnar el que considera “una clara violació del dret internacional”. “Una situació amb quatre milions de refugiats en cinc setmanes parla de quina classe de guerra és aquesta”, ha apuntat.

Noruega, que no forma part de la Unió Europea (UE), es va sumar a la majoria de les sancions imposades per Brussel·les a Rússia i ha enviat armament i ajuda econòmica al Govern ucraïnès, igual que la resta dels seus veïns escandinaus.

Aquest país nòrdic fronterer amb Rússia també ha realitzat en les últimes setmanes ajustaments per a garantir que no hi haurà una caiguda de la producció de gas i per a augmentar lleugerament l’exportació, encara que ha admès que està al límit de la seva capacitat.

Noruega és el segon subministrador de gas de la UE, després de Rússia, i cobreix entre el 20 i el 25% de la demanda de la Unió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona