Política

Estats Units

El Suprem dels EUA tindrà la primera jutgessa negra

Tres senadors republicans se sumen a la majoria demòcrata i donen suport a Kentanji Brown Jackson

El sector més conservador de l’oposició creu que la magistrada té un perfil radicalitzat

Gràcies al vot favorable dels cinquanta demòcrates del Senat i de tres republicans moderats, Ketanji Brown Jackson formarà part de l’equip de jutges més poderosos dels Estats Units.

El seu nomenament va més enllà dels protocols habituals, ja que s’ha convertit en la primera dona negra a arribar al Tribunal Suprem dels Estats Units en els seus 232 anys d’història.

La seva confirmació no ha estat exempta de polèmica. Els republicans l’assenyalaven per haver donar un suposat tracte de favor als acusats per pederàstia o per haver reduït penes de presó a condemnats per delictes de drogues, que afecten de manera desproporcionada afroamericans i llatins.

“Em comprometo amb vostès a treballar productivament per donar suport i defensar la Constitució i aquest gran experiment que és la democràcia dels EUA”, va dir en una de les sessions al Senat.

Segons va confirmar el govern dels Estats Units en un comunicat, Jackson va seguir la votació amb el president nord-americà, Joe Biden, a l’emblemàtica sala Roosevelt. El president, des que la va nomenar candidata, ha estat el seu gran protector davant les crítiques dels sectors més conservadors del país.

Carrera brillant

Nascuda i criada en un barri de Miami, a Florida, des que era una nena Ketanji Brown Jackson va descobrir la seva passió per les lleis veient el seu pare treballar com a jurista. El 1996 va graduar-se a Harvard, una de les millors universitats del món, i aleshores va començar una brillant carrera fins a convertir-se en una de les jutgesses més importants dels Estats Units.

Conscient dels problemes que hi ha per compaginar la vida professional i personal perquè “els horaris sempre estan en conflicte amb les necessitats familiars”, ella va trobar l’equilibri perfecte per destacar a la seva feina. Va ser assistent de tres jutges, entre ells Stephen Breyen, a qui ara reemplaçarà, i va ser advocada d’ofici federal per a persones amb pocs recursos, una experiència que no té cap altre jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units.

El seu contacte amb les altes esferes de la política nord-americana va arribar el 2013, quan el llavors president Barack Obama la va nomenar jutgessa del Tribunal de Districte dels Estats Units a Columbia. El 2021, pocs dies després de l’arribada de Biden a la Casa Blanca, el mandatari la va designar per al tribunal federal d’apel·lacions, considerat l’avantsala del Suprem.

Ara arriba a la màxima instància judicial del país per anivellar-la, ja que el Suprem nord-americà tenia una clara majoria conservadora.

LA XIFRA

53
vots
va obtenir Kentanji Brown Jackson al Senat: cinquanta de demòcrates i tres de republicans.

El precedent de Sotomayor

Fa més d’una dècada, l’any 2009, Sonia Sotomayor es va convertir en la primera dona hispana a arribar al Tribunal Suprem dels Estats Units. Sotomayor, nominada pel llavors president Barack Obama (2009-2017), va trencar motlles i va obrir la porta a una diversitat més gran dins la màxima instància judicial del país.

De fet, no només va ser la primera persona d’origen hispà a arribar a aquest càrrec, sinó que va esdevenir la tercera dona a servir el Tribunal Suprem en 220 anys d’antiguitat.

El camí de Sonia Sotomayor no va ser gens fàcil, ja que els seus crítics la van arribar a condemnar per haver dit que una “llatina sàvia” podria tenir una capacitat de decisió millor que un home blanc. Més d’una dècada més tard, la magistrada és la veu dins del Suprem de les minories racials, els immigrants i els presoners condemnats a mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona