Política

Puigdemont forma govern i anuncia un nou full de ruta

Puig, Llach i Madaula repeteixen en el Consell per la República en una nova etapa allunyada dels partits

Comín n’és el vicepresident i aclareix que, com a “institució”, no es presentaran a les eleccions

Carles Puigdemont va presentar ahir els membres del nou equip amb qui ha configurat el “govern” del Consell per la República un cop superada la primera fase embrionària, en què es va intentar fer un treball conjunt amb els partits polítics i les entitats. Després d’aquests tres anys de treball i sense un consens per establir un full de ruta conjunt, el Consell per la República va optar per “independitzar-se” dels partits i traçar el seu propi rumb, que s’ancora en la legitimitat de l’1-O i a fer efectiu el seu resultat. Per fer-ho possible, el govern del Consell per la República, que ahir mateix es posava a treballar en la redacció d’aquest nou pla de govern, ha de “passar a l’ofensiva”, en paraules del vicepresident i eurodiputat Toni Comín.

A més del president Puigdemont i del vicepresident Comín, el govern del Consell continuarà estant format per Lluís Puig, que s’encarregarà de l’acció cultural; Toni Castellà, responsable de les relacions institucionals, i Aurora Madaula, membre de la mesa del Parlament, que liderarà l’acció política interior. Com a cares noves, el govern del consell incorpora l’advocada penalista Teresa Vallverdú, que serà la responsable del desplegament reglamentari, i Montserrat Corrons, que s’ocuparà de donar suport als consells locals. Puigdemont assegurava ahir que la figura de Corrons serà molt important, perquè el paper dels consells locals serà “clau” en l’acció política que es farà en els propers anys. El president a l’exili va voler destacar la “transversalitat i la pluralitat d’accents del moviment independentista”, malgrat que no hi hagi cap membre d’ERC ni de la CUP, i la “paritat” del nou govern, i va avançar que aquest executiu s’anirà engreixant amb noves incorporacions, que ajudaran a garantir encara més aquesta paritat. L’actual equip el corona Lluís Llach amb el càrrec de conseller polític, una figura que es repetirà entre altres personalitats que s’hi afegiran i que tenen en comú “la independència de lligams” i “una visió de país imprescindible”.

L’acte de presentació del nou govern es va celebrar ahir a Ribesaltes, a la Catalunya del Nord. Des d’allà, el vicepresident Comín assenyalava que l’independentisme “acumula massa anys de resiliència” i per això demanava tornar a “l’ofensiva”, amb la “confrontació” i la “negociació” com a protagonistes. L’eurodiputat també aclaria el paper del Consell per la República i assegurava que no es presentarà a les eleccions, “perquè les institucions no es converteixen en partits”. D’altra banda, el vicepresident del Consell per la República va anunciar que l’executiu està preparant una alternativa a la taula de diàleg per tal de “culminar la independència”. “Ara el Consell ja pot caminar sol i tenim la llibertat per plantejar una relació bilateral amb els partits”, explicava Comín, que avança que l’objectiu és posar sobre la taula “idees útils” per “culminar el procés cap a la independència”.

LA XIFRA

11
persones
al govern: Puigdemont, Comín, Castellà, Llach, Puig, Fuster, Garcia, Corrons, Madaula, Torbisco i Vallverdú.

LES FRASES

L’independentisme acumula massa anys de resiliència i, per això, cal tornar a l’ofensiva
Toni Comín
eurodiputat i vicepresident del consell per la república
És l’espai més transversal, perquè està format per la pluralitat d’accents de l’independentisme
Carles Puigdemont
president del consell per la república


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona