Política

Un 71% d’independentistes afirmen que participarien en actes de desobediència civil

Els votants de la CUP (86%) són els més proclius a l’estratègia, seguits dels de Junts (73%) i ERC (60%)

Ho revela una enquesta del Catalonia Global Institute

Una enquesta elaborada a finals de gener pel Catalonia Global Institute, un centre d’anàlisi sobre diferents qüestions polítiques d’escola internacional, conclou que els militants i votants independentistes tindrien una predisposició més que notable, almenys sobre el paper, a participar activament en campanyes de desobediència civil no violentes per assolir un estat propi. Concretament, l’informe, fet a partir d’una mostra segmentada territorialment de 1.603 persones, conclou que un 71,3% d’enquestats que es declaren sobiranistes no només avalen aquesta estratègia, sinó que la practicarien donat el cas. “Considerant que el suport a la independència és compartit per al voltant de la meitat de la població, això vol dir que una tercera part dels catalans estarien disposats a participar en accions de desobediència civil no violenta per tal d’avançar cap a la independència”, asseveren els autors de l’estudi, que també detecta algunes oscil·lacions en aquest corrent d’opinió en funció de variables com ara l’edat, el lloc on viu o qui vota la persona que ha respost el qüestionari.

Diferències entre partits

El factor que de manera més nítida fa moure el percentatge amunt o avall és el de l’orientació de vot. Així, i segons l’estudi, el partit que té un segment d’electors més elevat disposat a prendre part en accions de resistència pacífica és la CUP, amb un 86%. Just darrere vindrien els de JxCat, amb un 72,9%, i després els d’ERC, amb un 60%. Per territoris, on es percep que aquesta estratègia tindria menys tirada és al conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb un 61,3% d’adhesions i un 32,3% d’opinions contràries. A l’altre extrem hi ha l’àrea ressenyada com a “resta de la regió metropolitana”, on els indicadors se situen en el 77,6% i el 18,2%, respectivament. En un estadi intermedi, hi trobaríem Barcelona ciutat –69,9% i 24,1%– i la resta de Catalunya –72,4% i 22,5%–. Amb relació a l’edat, també s’aprecia que la desobediència civil té més adeptes entre els joves. Un 76,9% dels enquestats de 16 a 29 anys asseguren que hi estan a favor, percentatge que baixa fins al 71,7% entre els de 30 a 44 anys, fins al 69,8% entre els de 45 i 59 anys i fins al 69% entre els de 60 anys o més. Per tancar el cercle, l’enquesta també assevera que les dones són lleugerament menys proclius a voler participar en accions d’aquesta mena que no pas els homes. “Tot i l’atmosfera repressiva, una àmplia majoria dels independentistes responen que estarien disposats a prendre part en campanyes de desobediència civil no violenta”, comenten els autors de l’estudi a tall de resum, per a qui aquests resultats són “un símptoma clar que les seves demandes no estan sent satisfetes dins del present sistema polític espanyol i català”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries