Política

Set anys de presó per al franctirador armat que volia matar Sánchez

La pena a l’ultradretà de Terrassa evidencia el biaix amb el procés i els nou anys als Jordis

No hi ha alteració psíquica

No hi havia un megàfon ni un Nissan Patrol de la Guàrdia Civil des d’on es va cridar a la dissolució d’una manifestació, sinó un arsenal d’armes de guerra i l’oferiment en grups de WhatsApp com a franctirador per matar el president espanyol: “Soc un franctirador i amb un tret precís s’acaba el Sánchez [sic] abans que tot s’enfonsi a Espanya. No caldrien guerres”; “No podem permetre que humiliïn el Generalísimo Francisco Franco ni José Antonio Primo de Rivera [...]. Si cal, me’n vaig armat i m’assec a la tomba de Franco i, si s’acosten, disparo”, va anunciar Manuel Murillo, ultradretà veí de Terrassa de 66 anys, el 2018. A diferència de les penes de nou anys per sedició que el Suprem va imposar als Jordis, l’Audiencia Nacional condemna Murillo a una pena inferior, de set anys i mig, tot i descartar cap alteració psíquica.

La sentència, que deixa en evidència el biaix amb què es va jutjar el procés independentista, condemna Murillo per un delicte d’homicidi en grau de proposició i per un altre de dipòsit d’armes i, a més dels set anys i mig de presó, li imposa vuit anys de privació del dret a posseir i portar armes.

“Fixació infrangible”

El tribunal admet la dificultat que ha de tenir “atemptar contra la vida del president del govern, la qual cosa faria pensar que la ideació de l’acusat estaria pròxima a una cosa desgavellada i, per tant, seria una proposta no creïble ni, en conseqüència, factible”. Dit això, però, la sentència identifica “una fixació infrangible de posar fi a la vida del president del govern”, i cita l’enorme arsenal de vint armes –amb 500 cartutxos d’arma llarga i 400 d’arma curta– requisat al domicili i al cotxe com a “circumstància indicativa de l’alta perillositat” del condemnat.

Cap atenuant d’alcohol

El tribunal descarta qualsevol alteració psíquica de l’acusat i també refusa la circumstància eximent d’intoxicació etílica plena i l’atenuant d’embriaguesa per un consum d’alcohol i de medicaments. Tot i això, la pena s’allunya molt de la que sol·licitava el fiscal, que inicialment era de divuit anys de presó i que al final va reduir a tretze.

“Com un poeta anglès”

Els atenuants descartats ho són a pesar que aquesta va ser la línia de defensa seguida per Murillo, que és ultradretà i fill de l’últim alcalde franquista de Rubí (Barcelona). Durant el judici, es va presentar com un cinèfil capaç de beure “dos o tres gots de tub de cubata d’orujo amb gel”. “És com els poetes anglesos, que s’emborratxaven per fer les seves obres...”, va gosar dir de si mateix. “Quan bevia em sortia l’instint patriòtic i els sentiments que tenia quan era petit, en temps de Franco”, hi afegia.

“Un heroi com Rambo”

Tot i ser un professional del tir i lluir la seva perícia en el grup de WhatsApp afí a Vox Terrassa por España a partir del juny del 2018 i fins que va ser detingut el setembre d’aquell any, Murillo va fer l’orni en el judici. “Com que no vaig fer la mili ni res, he volgut veure totes les pel·lis de la Primera Guerra Mundial i la segona, i les he viscut totes en pel·lícula. I en aquells moments en què somiava, jo em sentia un heroi com Rambo, i venia a dir coses així com de salvar Espanya...”, va dir per justificar la dèria amb l’assassinat del president Sánchez com a via per aturar el trasllat del dictador Franco des del Valle de los Caídos al cementiri de Mingorrubio (El Pardo).

La benevolència cinèfila que Murillo esgrimia per exculpar-se, però, xoca amb el material requisat a aquest exvigilant de seguretat al pis i al cotxe: tretze armes reglamentàries i set armes prohibides, entre les quals, una de guerra.

Escoltar Jiménez Losantos

Entre els justificants que va invocar davant del jutge, Murillo fins i tot va culpar el verb inflamat de Federico Jiménez Losantos a Esradio: “Escoltava molt Losantos, que també és un patriota.”

LA FRASE

Soc un franctirador i amb un tret precís s’acaba el Sánchez [sic] abans que tot s’enfonsi a Espanya
Manuel Murillo
missatge al grup de whatsapp ’Terrassa por españa’ el 2018


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES