Política

El PP de Feijóo escurça la distància amb Pedro Sánchez

Amb Vox sumarien el 41,6% dels vots i superarien l’actual coalició de govern, segons el CIS

Díaz és la més ben valorada

L’arribada d’Alberto Núñez Feijóo a la presidència del Partit Popular (PP) ha millorat notablement les perspectives electorals del segon partit estatal. L’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’aquest abril, feta pública ahir, deixa en només tres punts la distància en intenció de vot que separa el PSOE i el PP.

Els socialistes continuen liderant el favor electoral amb un 30,3% dels vots, però perden més d’un punt i mig respecte del CIS de març, quan el PP estava immers en la seva greu crisi interna. Aleshores, el PSOE avantatjava de quasi vuit punts el PP. La dreta se situa ara en el 27,2% dels vots i millora del 3,4% respecte del març. És la millor dada en dos anys per als de Feijóo.

El CIS també indica que el nou líder del PP és més ben valorat (5,20%) que el president Pedro Sánchez (4,65%). Encara que qui encapçala la llista és la vicepresidenta i líder de Podem, Yolanda Díaz (5,36%). La desconfiança també passa factura a Sánchez: el 66,9% dels enquestats pel CIS diu que n’hi suscita “poca o gens” el cap de l’executiu espanyol de coalició, pel 55% que no confia en Feijóo. El lideratge del gallec sobre el partit també hauria sortit reforçat de la crisi interna, perquè la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, cau del 7% al 4,4% en les preferències dels enquestats per ocupar La Moncloa.

Per primer cop, la suma del PP i Vox (41,6%) superaria el 41% que obtindrien PSOE i Unides Podem conjuntament. L’extrema dreta perd dos punts. De fet, el PP és l’únic partit a l’alça: Unides Podem perd un punt (10,7%) i Ciutadans retalla fins al 2% la intenció de vot. Els tres partits independentistes catalans baixen lleugerament: ERC (del 2,7% de març al 2,4% d’abril), Junts (de 1,3% al 1,2%) i la CUP (del 1,1% al 0,9%).

Els dos grans partits espanyols no van tardar a reaccionar. Feijóo s’ha limitat a indicar que està “content” per les dades, tot i que incidint en les acusacions de partidisme contra el director del CIS. La portaveu socialista al Senat, Eva Granados, hi ha reaccionat a la defensiva: “No dono crèdit al fet que en algun moment una majoria d’espanyols vulgui ser governada per l’extrema dreta.”

LA XIFRA

3
punts
d’avantatge té només el PSOE respecte del PP, segons el CIS d’abril. Els socialistes perden més d’un punt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA