Política

Filipines

Cita amb les urnes

Marcos Jr., a l’assalt de la presidència

El fill del dictador filipí surt com a favorit en les eleccions d’avui al país

Fa tàndem amb Sara Duterte-Carpio, filla de l’actual mandatari, que aspira a la vicepresidència

Les Filipines celebren avui eleccions presidencials amb Ferdinand Marcos Jr., fill del dictador del mateix nom, com a favorit en els sondejos. Marcos fa tàndem polític amb Sara Duterte-Carpio –filla de l’actual mandatari, Rodrigo Duterte–, que és la candidata a la vicepresidència del país més ben posicionada, segons les enquestes. Marcos, a qui es coneix amb el sobrenom de Bongbong, té 64 anys i va iniciar la seva carrera política quan en tenia 23 com a vicegovernador d’Ilocos Norte. Sis anys després, el 1986, va haver de fugir amb la seva família a Hawaii amb motiu de l’alçament polític ciutadà que va derrocar el seu pare. L’any 1991, dos anys després de la mort del seu progenitor, la llavors presidenta del país, Corazón Aquino, va permetre que ell, la seva mare, Imelda Marcos, i les seves germanes tornessin al país.

La candidatura de Ferdinand Marcos Jr. va ser impugnada, sense èxit, per haver estat condemnat per un delicte d’evasió fiscal el 1999. Durant la campanya ha evitat les entrevistes difícils i els debats, ha blanquejat la dictadura del seu pare i ha confessat que demana consell a la mare a l’hora de prendre les decisions més importants de la seva vida política. També ha alabat la trajectòria de Duterte, que ha portat a terme una sagnant guerra contra les drogues que, segons dades de Human Right Watch, acumula més de 30.000 morts des del 2016, quan va pujar al poder.

Precisament la filla de Duterte, Sara Duterte-Carpio, serà, si els pronòstics es confirmen, la vicepresidenta del govern de Marcos. Duterte-Carpio, de 43 anys, estava cridada a ser la successora del seu pare, que estaria molt molest pel fet que la seva filla –amb qui manté una freda relació– no segueixi els seus passos aspirant a la presidència del país. Reservista de l’exèrcit, la candidata a la vicepresidència filipina –càrrec que s’escull en una votació independent de la de presidència– sempre porta una pistola, segons el seu progenitor. Com Marcos, tampoc ha volgut participar en debats. Les xarxes han tingut un paper destacat en la campanya de Marcos i Duterte-Carpio, amb continguts que glorificaven la dictadura i una campanya de desinformació a favor seu i en contra de Leni Robredo, l’actual vicepresidenta i també candidata a la presidència. Robredo, advocada de drets humans de 57 anys, va vèncer de manera ajustada Marcos el 2016 quan tots dos aspiraven a la vicepresidència i es mostra com l’antítesi de Rodrigo Duterte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts