Política

Finlàndia

Rússia suspèn el subministrament d’electricitat a Finlàndia des d’aquest dissabte

L’anunci es produeix en plena tensió entre Hèlsinki i Moscou per la petició del país nòrdic d’ingressar a l’OTAN

La companyia importadora justifica el tall per problemes de pagament

La importadora d’electricitat de Rússia a Finlàndia, RAO Nordic Oy –filial del grup estatal rus InterRAO– ha anunciat aquest divendres que a partir de demà dissabte interromprà el subministrament de corrent per problemes de pagament.

“Ens veiem obligats a suspendre la importació d’electricitat a partir del 14 de maig”, ha informat l’empresa a la seva pàgina web. El tall es produeix enmig de la tensió entre Rússia i Finlàndia arrel de la possibilitat que aquest país ingressi a l’OTAN. Rússia ja havia advertit que l’adhesió del país nòrdic a l’Aliança tindrà conseqüències.

RAO Nordic Oy justifica que no encara ha cobrat les vendes efectuades des del dia 6 d’aquest maig i que com a conseqüència de la manca d’ingressos en efectiu no podrà realitzar pagaments per l’electricitat importada de Rússia, motiu pel qual es veu obligada a suspendre el proveïment.

L’empresa afirma en un comunicat que “aquesta situació és excepcional” i que és la “primera vegada” que passa en els més de vint anys de la seva història comercial. “Esperem que la situació millori aviat i que el comerç d’electricitat amb Rússia es pugui reprendre”, afegeix.

La companyia de xarxes finlandesa Fingrid va informar a l’abril que limitaria la capacitat de transmissió d’energia a la frontera amb Rússia, cosa que reduiria la potència d’importació dels 1.300 MW a 900 MW. L’energètica va argumentar que la decisió responia a la “valoració dels riscos dels sistema energètic en el context de la situació canviant internacional”, en una al·lusió al conflicte bèl·lic iniciat per Rússia a Ucraïna.

Inter Rao és l’únic operador d’exportació i importació d’electricitat a Rússia, i el seu principal client ha estat històricament Finlàndia. Només el 2021 Rússia va subministrar al país veí 8.200 milions de KW/h d’un total de 21.770 milions de KW/h exportats.Cs maniobra per treure les credencials a Puigdemont

barcelona

Puigdemont i Aragonès volen segellar el front comú davant el Catalangate

Brussel·les

Rússia guanya més presoners

KÍIV / MOSCOU

El govern ultima un decret que rebutja percentatges a l’escola

Barcelona

Tot esperant data per Aragonès

madrid
Bernat Lavaquiol
Portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics

“Els Jocs són una demostració que la Generalitat s’ha rendit”

Puigcerdà

Ankara insisteix a tancar l’OTAN a Finlàndia i Suècia el dia que demanen entrar-hi

BRUSSEL·LES
Estat espanyol
Els escàndols de la monarquia

El retorn del rei fugit

madrid
política

La fiscalia demana que s’arxivi la causa a Marín pels ajuts