Política

Contraofensiva de les forces ucraïneses a l’est del país

Ucraïna guanya terreny a Rússia al nord-oest i li fa més difícil la conquesta del Donbass

Els ocupants russos instauren una nova administració militar i civil a Kherson

Les forces ucraïneses han llançat una contraofensiva a prop de la ciutat d’Izium a l’est d’Ucraïna, segons va anunciar ahir un governador regional. El moviment ucraïnès dificulta, encara més, els plans de Moscou d’assolir el control de tota la regió del Donbass.

Les forces russes han centrat les darreres setmanes gran part de la seva estratègia militar a conquerir el Donbass, després d’haver constatat la impossibilitat d’entrar a Kíiv, la capital del país, i, darrerament, haver hagut de recular a Khàrkiv, la segona ciutat del país, on s’han trobat una forta resistència.

Ucraïna ha recuperat territori al nord-est del país. La pressió de les forces ucraïneses sobre les línies de subministrament d’Izium està complicant a les tropes russes l’opció d’encerclar els ucraïnesos al front oriental del Donbass, una maniobra clau per avançar en la regió.

Els russos tenen més controlats altres fronts de la guerra, com ara la ciutat portuària de Mariúpol. Tot i això, centenars de soldats ucraïnesos continuen resistint el setge de les forces russes a la planta metal·lúrgica d’Azovstal. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir ahir que s’estan duent a terme converses per trobar una manera d’evacuar un gran nombre de soldats ferits en aquesta planta a canvi de l’alliberament dels presoners de guerra russos.

A mesura que Rússia ha anat guanyant territoris, Moscou ha intentat imposar també el seu poder polític. Així ho ha fet a la regió de Kherson, al sud d’Ucraïna, on ha instaurat una administració militar i civil. Les autoritats ocupants es proposen ara fer un referèndum en aquesta regió perquè els ciutadans decideixin si volen unir-se a la Federació Russa, tal com ja van fer a Crimea el 2014 i a dues regions del Donbass. Fonts del Ministeri de Defensa britànic, citades per Reuters, advertien que les autoritats russes manipularan el resultat d’una eventual consulta.

LA DATA

19.04.22
Dia en què Rússia
va anunciar una segona fase de la seva “operació militar especial” per conquerir el Donbass.

Kíiv confia que els combats s’acabin durant aquest any

El responsable de la intel·ligència militar ucraïnesa, el general Kyrylo Budanov, ha assegurat, en una entrevista a Sky News, que espera un “punt d’inflexió” en la guerra en la segona meitat d’agost i que la majoria d’“accions de combat actives” amb Rússia hauran acabat abans que s’acabi l’any. Budanov es va declarar “optimista” sobre el curs de la guerra. “Renovarem el control ucraïnès a tots els territoris que hem perdut, inclosos el Donbass i Crimea”, va dir. “El tan anunciat potencial de Rússia és un mite. No és tan poderosa. Són una colla de gent amb armes”, va assenyalar el cap d’intel·ligència.

Portugal congela un immoble d’Abramovich

Portugal manté congelat des del març un immoble valorat en 10 milions d’euros que l’oligarca rus Roman Abramovich té a l’Algarve i que es va intentar vendre dues setmanes abans de la invasió a Ucraïna, segons va informar ahir el diari Público.L’immoble està congelat des del 25 de març per Exteriors.

Almenys 500 morts de la Guàrdia Nacional

La Guàrdia Nacional d’Ucraïna ha revelat que almenys 500 dels seus membres han mort des que va començar la invasió russa, ara fa més de dos mesos. Es tracta de la primera vegada que aquest cos dona xifra de baixes, un nombre que, segons fonts civils i militars sobre el terreny, podria ser molt més alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona