Política

Demostració de força contra els Jocs d’hivern a Puigcerdà

Milers de persones “desborden” la capital de la Cerdanya per exigir a la Generalitat que desisteixi de presentar candidatura olímpica

Diputats de la CUP, els comuns i ERC es manifesten en defensa del Pirineu

“És la manifestació més grossa que s’ha fet en la història del Pirineu.” Puigcerdà va mostrar ahir múscul contra els Jocs Olímpics d’hivern en una protesta multitudinària que va congregar unes 5.000 persones, segons l’organització, Stop JJOO, una xifra que la policia local va rebaixar a 2.000. Quan falten poc més de dos mesos per a les consultes sobre els Jocs convocades pel govern, en la data del 24 de juliol, en ple estiu, i a cinc dies perquè acabi el termini imposat pel Comitè Olímpic Espanyol perquè Catalunya i Aragó es posin d’acord per la candidatura, els contraris a l’esdeveniment esportiu van exigir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que desisteixi de presentar-la. “Exigim al president Aragonès que no s’arribi al referèndum, que es retiri la candidatura i que es plantegi un model diferent per al Pirineu. La pregunta és: el govern de la Generalitat acatarà el resultat de les urnes quan surti el no i es posarà a fer una planificació econòmica per al Pirineu?”, es va qüestionar un dels portaveus de la plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol.

Conscients que difícilment es desconvocaran les consultes, la plataforma va instar els veïns del Pirineu a acudir a les urnes per dir no als Jocs. “Avui hem desbordat la Cerdanya, i el 24 de juliol, si després de la demostració de força d’avui, Pere Aragonès no ha tingut la decència de retirar la candidatura, doncs també desbordarem les urnes”, va avançar Lavaquiol.

Diputats de la CUP, d’En Comú Podem i també d’ERC van secundar la protesta, juntament amb l’ANC. La cupaire Dolors Sabater va instar el president Aragonès a “retirar de manera immediata aquest disbarat, insostenible climàticament i políticament per a un partit que es fa dir d’esquerres, independentista i ecologista”. L’exalcaldessa de Badalona va reclamar també a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que trenqui el seu silenci i posi l’Ajuntament en l’oposició al projecte: “És l’hora de prendre partit.” Aquesta crida va ser ràpidament resposta per la cap de files dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també present a la manifestació: “L’alcaldessa està mantenint el seu rol institucional; nosaltres som aquí com a comuns i Podem. Jo soc coordinadora de Catalunya en Comú i presidenta d’En Comú Podem i, per tant, nosaltres hi som.”

El president Aragonès va rebre una forta xiulada quan van esmentar el seu nom als parlaments finals a la plaça del Call. Darrere de la pancarta Per un Pirineu viu, aturem els Jocs Olímpics es van poder veure també els diputats d’ERC Jenn Díaz i Rubèn Wagensberg, secretari quart de la mesa del Parlament. “Hem vingut a donar suport a la plataforma Stop JJOO, estem en contra dels Jocs perquè creiem que no són sostenibles, però també perquè suposen continuar amb un antic model molt passat. Hi ha una part important d’ERC que els qüestiona, quan parles amb les bases t’adones que no hi ha una opinió unànime, som aquí en representació de tota aquesta gent”, va defensar Wagensberg a El Punt Avui.

Retorn a l’autonomisme

A una setmana de passar el testimoni de la presidència de l’ANC, Elisenda Paluzie va denunciar que el projecte dels Jocs “forma part d’aquest pacte d’estabilitat que s’està intentant tancar de retorn a l’autonomisme” en un context de repressió. L’entitat es va abocar en l’organització de la manifestació amb voluntaris i una desena d’autocars. Entre els assistents hi havia el membre més votat del nou secretariat de l’ANC, Jordi Pesarrodona, rebent felicitacions pel resultat, conegut el dia anterior. “Uns Jocs Olímpics fets amb l’Estat espanyol són un retrocés, hi ha moltes altres maneres de reactivar el Pirineu”, va assegurar.

“Especuladors de la neu, respecteu el Pirineu” o “Trenta dies de festa, trenta anys de misèria” eren algunes de les proclames. Un grup de noies disfressades amb pell de xai sostenia una pancarta que deia: “On aneu, si no hi ha neu”. La Carme, veïna de les Corts, brandava un dels múltiples cartells amb el lema “No als Jocs espanyols”, que a sota havien esmenat amb bolígraf per afegir-hi “ni catalans”. “Diem no als Jocs espanyols perquè si volem ser independents no té sentit que ens ajuntem amb Aragó o amb Espanya. I per una altra banda, tampoc els volem aquí perquè és una inversió sense visió de futur”, argumentava.

En Marc, de Berga, amb la criatura a collibè, criticava que el model que s’està proposant, al seu parer, hipoteca el territori per a les pròximes dècades: “El que fa falta no és aquest model especulatiu en el qual tots els beneficis acaben recaient en les grans empreses i multinacionals i al territori pugen els lloguers i hi ha una feina molt precària.”

LES FRASES

El govern acatarà el resultat de les urnes quan surti el no i es posarà a fer una planificació per al Pirineu?
Bernat Lavaquiol
Portaveu de Stop Jocs Olímpics
Els Jocs formen part d’aquest pacte d’estabilitat que s’està intentant tancar de retorn a l’autonomisme
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
Una part important d’ERC qüestiona els Jocs, quan parles amb les bases t’adones que no hi ha una opinió unànime
Rubèn Wagensberg
Diputat d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona