Política

Nova investigació de gran abast a l’independentisme

Un jutjat de Barcelona persegueix l’acció d’Anonymous en relació amb les protestes de Tsunami Democràtic

La policia pentina les xarxes socials i en fa un informe

Els cinc primers investigats es neguen a declarar

El setge judicial a l’independentisme s’amplia amb una nova causa de grans dimensions. El jutjat d’instrucció número 26 de Barcelona va començar ahir a prendre declaració a les cinc primeres persones que tenen condició d’investigades en un procés. Segons han explicat els mateixos afectats, la investigació abraçaria 30 persones.

El nucli de la investigació judicial és el món d’internet i de les xarxes socials i se centra en la implicació del moviment Anonymous en les protestes que hi va haver la tardor del 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als responsables polítics de l’1 d’octubre i, més concretament, investiga el suport que es va donar a les mobilitzacions convocades per la plataforma Tsunami Democràtic.

La investigació es fonamenta en la feina dels Mossos d’Esquadra, que han pentinat les xarxes socials per trobar vincles entre un grup de persones a les quals es relaciona amb Anonymous. Des de les xarxes socials, aquestes persones haurien col·laborat a difondre els missatges en forma de convocatòria que feia Tsunami Democràtic.

El moviment Anonymous Catalonia va ser combatut al seu dia, i el seu canal de difusió va ser clausurat. La investigació dels Mossos també atribueix als joves la rèplica d’aquest canal i la seva promoció.

En l’informe policial aportat als jutjats es fa una descripció detallada dels perfils a les xarxes socials de les persones investigades. Encreuant unes identitats amb les altres, la policia pretén demostrar que es tractava d’un grup organitzat destinat a fomentar la participació en les accions de carrer de caire independentista.

L’octubre del 2019, el que es va anunciar com a “tardor calenta” va desembocar, certament, en uns dies de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem. Hi va haver concentracions al centre de Barcelona, però també en moltes ciutats del país, que van ser durament reprimides pels agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policía Nacional.

També aquells dies es va posar en marxa la plataforma Tsunami Democràtic, amb una crida a ocupar els accessos de l’aeroport que va ser seguida àmpliament per milers de persones. La difusió d’aquella convocatòria a través de les xarxes socials, amb el lema Tothom a l’aeroport, va ser clau per a l’èxit de la protesta.

Arribats a aquest punt, cinc persones acusades d’haver participat en la promoció d’aquestes mobilitzacions, a través de la xarxa d’Anonymous, van comparèixer ahir al matí a la Ciutat de la Justícia. La seva estada al jutjat d’instrucció 26 va ser breu, ja que tots cinc es van negar a declarar, van signar el paper i van marxar.

Una de les persones investigades és Joel Muñoz, que ja té una altra causa oberta per, presumptament, haver atacat els interessos d’empreses espanyoles després de l’1 d’octubre, causa per la qual s’enfronta a una petició de presó de 18 anys.

La investigació a Muñoz va començar arran de l’entrada a casa seva i l’escorcoll que hi van fer agents del CNI i la Guàrdia Civil, el febrer del 2018, i va ser objecte d’una segona detenció la tardor del 2019, precisament acusat d’haver difós un comunicat d’Anonymous contra la sentència del Tribunal Suprem.

Es dona la circumstància que aquella segona detenció va ser executada per agents de la Policía Nacional, mentre que la causa d’instrucció 26 parteix de la investigació dels Mossos d’Esquadra.

Tot i aquesta persecució, actualment es manté actiu un perfil a Instagram, Anonymous Catalonia, amb gairebé 100.000 subscriptors. A través d’aquest compte, es continuen anunciant actes de caire independentista.

La investigació a l’entorn dels activistes informàtics que van fer costat a les protestes independentistes allargarà encara més la judicialització del debat polític a Catalunya, ja en si mateix prou viu als jutjats del país.

A la ciutat de Barcelona encara s’ha de tancar la causa del jutjat d’instrucció 13, que afecta fins a 30 alts càrrecs de la Generalitat que ho eren durant la preparació del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

També està oberta la investigació sobre deu persones que instrueix el jutjat número 28 de Barcelona, i que va arrencar arran d’una denúncia presentada pel Tribunal de Comptes. En aquest cas, la instrucció investiga l’acció exterior de la Generalitat i acusa alts càrrecs, com el mateix conseller Raül Romeva, d’haver malversat diners públics en la promoció exterior del procés independentista.

Fora de Barcelona, la setmana passada va començar el procés de presa de declaració a 50 persones investigades per haver tallat l’autovia C-17 al seu pas pel municipi de l’Ametlla del Vallès. Es tracta d’una protesta que es va desenvolupar el 16 d’octubre del 2019 i que judicialment va agafar volada arran d’un atestat dels Mossos d’Esquadra. Aquest cas coincideix en el temps amb el de les protestes que, suposadament, animaven des de les xarxes les persones que ara investiga el jutjat 26 de Barcelona.

LES XIFRES

30
persones
estarien sent objecte de la investigació del jutjat d’instrucció 26 de Barcelona, segons els afectats.
5
joves
van ser citats ahir al jutjat, que ja ha començat la fase de presa de declaració als investigats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES