Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La UE s’encalla en l’embargament al petroli rus

Borrell assegura que les dificultats per tancar un acord són tècniques i econòmiques

L’alt representant d’Exteriors europeu avança que la negociació entre els vint-i-set continuarà però no posa cap data

La Unió Europea (UE) tampoc no ha aconseguit aquest dilluns arribar a un consens sobre l’embargament al petroli rus.

“Avui no ha estat possible trobar un acord, però hem tingut una discussió molt constructiva”, ha assegurat l’alt representant de la UE per als Afers Exteriors i Política de Defensa, Josep Borrell.

En una roda de premsa després de la reunió de ministres d’Exteriors dels vint-i-set, Borrell ha reconegut que tirar endavant la mesura “no és una qüestió de temps, sinó de cost”.

En aquest sentit, ha explicat que els problemes que planteja Hongria per tirar endavant la mesura són tècnics i econòmics. “Hongria no ha explicat la decisió en termes polítics, sinó econòmics”, ha indicat.

Borrell ha subratllat que “les sancions tenen un cost” per a qui les aplica. “No és una cosa que descobrim avui. Tenen efectes col·laterals per als que sancionen”, ha remarcat.

És per això que ha apostat per “trobar l’equilibri entre el dany que crees al que sanciones i el que pateixes com a conseqüència de les teves sancions”.

L’alt representant ha admès que “no era possible tenir una decisió política avui” i ha apuntat que “la discussió continuarà” entre els socis europeus a nivell tècnic, tot i que no ha precisat el temps que pot durar la negociació per tancar un acord sobre el veto al cru rus.

La Comissió Europea va proposar el 4 de maig una prohibició gradual a les importacions de petroli rus, però la iniciativa segueix bloquejada per part d’Hongria. Des d’aleshores, els vint-i-set han fet diverses reunions a diferents nivells per intentar desencallar el sisè paquet de sancions, però el veto es manté.

Kuleba insisteix que cal “matar les exportacions” de Rússia

ACN

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha lamentat aquest dilluns que la Unió Europea (UE) no acordi l’embargament al petroli rus i ha avisat que cal “matar les exportacions” de Rússia.

“Els hem de privar dels diners per aturar la maquinària de guerra”, ha reclamat Kuleba a la sortida de la reunió amb els seus homòlegs europeus a Brussel·les.

En declaracions als mitjans, el titular d’Exteriors ucraïnès ha advertit que “el temps corre” i “cada dia que passa, Rússia continua fent diners i els inverteix en la guerra”.

Kuleba ha acusat Hongria de bloquejar l’embargament al cru rus: “És l’únic país que ho bloqueja”. Segons ell, “la Unió Europea haurà d’abordar les preocupacions d’aquest país i fer que passi”, perquè “està en joc la reputació i la unitat” del club comunitari.

Pel que fa a la demanda d’adhesió a la UE, el ministre ucraïnès ha dit que és un “moment polític únic” i ha instat al seu país l’estatus de candidat. “No estem parlant d’afiliació immediata, però no hi ha arguments racionals per no posar Ucraïna en el projecte d’integració”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona