Política

Sánchez es mostra disposat a reunir-se amb Aragonès i la taula de diàleg “quan ho consideri també la part catalana”

El president es vanta que amb ell el 70% dels catalans no prioritza la independència i la ‘roja’ pot jugar a Catalunya

  • Sánchez al Congrés dels Diputats EFE.
  • VÍDEO: Congrés dels Diputats

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que té una ferma voluntat de “restablir tan aviat com es pugui” les relacions amb les institucions catalanes, i per aquest motiu està disposat a reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o a celebrar una nova reunió de la taula de diàleg “quan ho consideri també la part catalana”. Sánchez també s’ha vantat que contràriament al que passava durant el govern del PP, amb ell a la Moncloa el 70% dels catalans consideren que la independència no ha de ser una prioritat. “La diferència en matèria de política territorial és que vostès enviaven piolins a Catalunya, i amb nosaltres la selecció espanyola de futbol pot jugar a Catalunya sense cap mena de problema”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions durant la sessió de control al Congrés, on els portaveus del PP, PNB i Bildu han fet referència a l’espionatge del CNI i a la guerra bruta contra l’independentisme.

Ha obert la número dos del PP, Cuca Gamarra, que li ha retret que pactés la investidura amb ERC i Bildu malgrat que ja tenia coneixement que els seus líders estaven essent espiats pel CNI amb aval judicial i, tot i això, va voler tancar un “pacte diabòlic” amb l’independentisme.

Segons Gamarra és un “disbarat” negociar la investidura i la governabilitat amb els qui “són una amenaça per a l’ordre constitucional”. “Si sabia que eren un perill i que estaven essent investigats perquè els va obrir les portes de la Moncloa?”.

El president espanyol ha volgut contraposar l’actitud del govern de Mariano Rajoy amb l’independentisme amb la que ha tingut el seu govern. “A vostès les aprovaven declaracions d’independència i a nosaltres, segons els últims estudis demoscòpics, el 70% de la població catalana no considera la independència com una prioritat”.

“La recepta és la concòrdia davant la discòrdia que vostès sempre sembren amb Catalunya, ja sigui des del govern o a l’oposició”, ha dit.

El president espanyol ha assegurat que el PP de Feijóo “s’assembla més al PP d’abans-d’ahir que al d’ahir”, perquè “el PP d’abans-d’ahir estava més pendent de veure com paraven la famosa llibreteta de Bárcenas com fos, fins i tot fent una policia patriòtica”.

El PNB alerta sobre un possible ús de Pegasus per part de la policia

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha pres la paraula per fer una advertència al president espanyol i demanar-li que “s’asseguri” que el Ministeri de l’Interior i les seves policies no disposen del sistema Pegasus.

Sánchez ha afirmat que no, perquè el Ministeri de l’Interior fa setmanes “que va clarificar” que no tenia aquest programa, però Esteban li ha dit que “pren nota” de la resposta, “i ja veurem d’aquí a uns mesos què passa”. Esteban també ha reclamat que doni suport a la iniciativa del PNB per reformar la llei de secrets voti i que voti a favor també de la reforma de la llei del CNI.

En la seva resposta, Sánchez ha afirmat que el seu govern ha actuat amb absoluta “transparència” i “no té res a amagar”. És més, “té absoluta confiança en la feina de les forces de seguretat de l’Estat i de la tasca del CNI”. En tot cas ha afirmat que el seu govern està disposat a escoltar “les propostes que siguin necessàries per millorar la confiança en la feina dels servidors públics del CNI”.

Aizpurua li recorda que la majoria perilla

La portaveu de Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, li ha recordat que “la majoria d’esquerres i plurinacional de la investidura està tocada, cosa que no és bona per al seu govern, per a l’estabilitat ni per a la majoria social i treballadora”.

“La responsabilitat i respecte mostrat han de ser mutus. Creiem que poden fer més en la resposta al greu cas d’espionatge polític. Treballarem per mantenir la majoria d’esquerres i espero que vostès també ho facin”, ha dit Aizpurua.

El president espanyol ha afirmat que el seu govern està fent “passos ferms a favor del retrobament, la reconciliació i la concòrdia” a Catalunya. “Agraeixo als grups parlamentaris que no confonguin un debat polític concret amb atacar la protecció i repartiment just de les càrregues de la guerra”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona