Política

OTAN

Biden promet un ingrés “ràpid” de Finlàndia i Suècia a l’OTAN

El president nord-americà garanteix la seguretat dels dos països nòrdics mentre es tramita l’adhesió

L’Ambaixada dels EUA reprèn la seva activitat a Kíiv

El president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, s’ha compromès aquest dimecres a treballar per aconseguir un ingrés “ràpid” de Finlàndia i Suècia a l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), un cop aquests dos països nòrdics han presentat les seves sol·licitud d’ingrés a l’Aliança.

“Dono una càlida benvinguda i un suport rotund a les històriques sol·licituds d’ingrés a l’OTAN de Finlàndia i Suècia”, ha dit Biden en un comunicat.

“Treballaré amb el Congrés nord-americà i els nostres aliats a l’OTAN per integrar ràpidament Finlàndia i Suècia a l’aliança defensiva més forta de la història”, ha afegit.

Les paraules de Biden arriben hores després que els ambaixadors dels dos països escandinaus davant l’OTAN han presentat les sol·licituds formals d’ingrés a l’Aliança a la seu de l’organització, a Brussel·les.

El cap d’Estat nord-americà rebrà aquest dijous a Washington la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, i el president de Finlàndia, Sauli Niinistö, per abordar les seves sol·licituds d’ingrés i el procés per tramitar-les.

“Mentre es consideren les seves sol·licituds d’entrada a l’OTAN, Estats Units treballarà amb Finlàndia i Suècia per mantenir-nos vigilants contra qualsevol amenaça a la nostra seguretat compartida, i per dissuadir o afrontar les agressions o les amenaces”, ha subratllat el president.

Biden ha opinat que l’entrada dels dos països a l’organització “enfortirà la cooperació de defensa” dels aliats i “beneficiarà l’aliança transatlàntica en el seu conjunt”, sobretot a la regió de la mar Bàltica.

El Congrés dels Estats Units ha de ratificar amb una majoria qualificada de dos terços qualsevol pla d’expansió de l’OTAN, però el líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, ja ha expressat la seva voluntat que el procés avanci amb celeritat. “Esperem aconseguir-ho abans del recés d’agost, quan el Congrés acostuma a suspendre les sessions”, va afirmar dilluns McConnell en declaracions als mitjans durant una visita a Hèlsinki.

Les sol·licituds de Suècia i Finlàndia, que han de rebre l’aval dels 30 Estats membres, han topat amb una forta oposició de Turquia, que acusa els dos països nòrdics de donar suport a terroristes kurds.

Estats Units reprèn l’activitat de la seva Ambaixada a Kíiv

EFE

Estats Units ha reprès aquest dimecres les activitats de la seva Ambaixada a Kíiv, que va tancar el passat febrer, dies abans de l’inici de la invasió russa, segons ha anunciat avui el secretari d’Estat, Antony Blinken.

“El dia ha arribat. Avui reprenem oficialment les operacions a l’Ambaixada dels EUA a KíIv”, ha anunciat el titular d’Exteriors nord-americà en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona