Política

El COE es dona uns dies més per decidir sobre els Jocs

Blanco assegura que les noves converses amb Catalunya i Aragó “han avançat”, i ara vol tancar la candidatura conjunta abans de l’1 de juny

Descarta presentar un o altre territori per separat

Avui caducava el termini que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) s’havia autoimposat per tancar una proposta tècnica de candidatura per als Jocs d’hivern del 2030, però el seu president, Alejandro Blanco, va admetre ahir que necessita “més marge” per fer possible un acord entre Catalunya i Aragó, i s’ha decidit donar uns dies més. Això sí, no gaires, perquè ho voldria tenir resolt abans que l’1 de juny el president del COI, Thomas Bach, sigui a Madrid en una visita per promocionar l’esport entre els refugiats. Blanco va explicar a RAC1 que en les darreres setmanes “s’ha avançat” en les noves converses, que havien quedat bloquejades després que ja al març s’arribés a un acord tècnic que al cap de poc va vetar el govern d’Aragó. La setmana passada el COE va presentar una altra proposta, per dur una part de l’esquí acrobàtic a Cerler a canvi de concentrar el patinatge a Barcelona, fet que Catalunya també veuria bé però no Aragó, si bé arran d’això s’ha reobert la negociació. El mateix president Pere Aragonès entreobria una porta dimecres a la SER, en assegurar que la “base” ha de ser l’acord inicial, i “si s’hi ha de fer algun canvi ha de ser a partir del consens”.

El màxim dirigent de l’olimpisme estatal, que té l’última paraula en ser l’únic interlocutor davant del COI, va descartar ahir rotundament una candidatura en solitari d’un o altre territori, com en anteriors dies van especular en totes dues bandes. “No és que no tinguem més possibilitats, és que faríem el ridícul més espantós”, va opinar, ja que ja va notificar al COI que seria conjunta. Fonts del govern, però, van puntualitzar després que estan treballant per un acord –“de moment almenys Aragó no ha trencat res”, s’alegraven–, però si finalment no es produís van deixar clar que demanaran al COE “que explori totes les alternatives”. “No podem perdre aquesta oportunitat, no podem perdre els Jocs”, van insistir.

Blanco, de fet, ahir va retreure als aragonesos que es queixessin quan ja havien validat un acord tècnic on fins i tot en algun cas les propostes eren seves, com el repartiment dels esports de neu. Segons ell, una cosa és la candidatura tècnica, la que vol el COI, i una altra, la política, per la qual cosa va advertir: “Si algú vol una candidatura a mida, s’ha equivocat de partit.” Blanco, per cert, va dir que el nom no es decidirà fins al final, però va indicar que serà “fàcil” triar-lo i que “sens dubte” Barcelona hi ha de figurar.

Vilagrà reclama celeritat

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que al migdia va presidir una reunió de la taula territorial de seguiment de la candidatura amb responsables locals i comarcals, va reclamar al COE una “solució ràpida” per poder explicar “tots els detalls amb certesa”. El govern evita posar dates límit, però Aragonès signarà divendres vinent, dia 27, la convocatòria de la doble consulta al Pirineu sobre la conveniència d’impulsar els Jocs i vol endegar tot seguit una campanya informativa amb el mínim d’incògnites obertes.

LA FRASE

Demanem al COE una solució ràpida perquè la ciutadania necessita que expliquem tots els detalls amb certesa
Laura Vilagrà
consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona