Política

Madrenas no repetirà

L’alcaldessa de Girona (JxCat) renuncia a concórrer a les primàries per liderar la llista municipal el 2023 i aposta per retirar-se després de dos mandats

Esgotarà l’últim any al càrrec acabant projectes i continuarà al Parlament

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, renuncia a tornar a encapçalar la pròxima llista municipal de JxCat i la corporació, que presideix des del 18 de març de 2016, en un tercer mandat. Així ho va anunciar ahir a la tarda de manera sobtada i de sorpresa per a la majoria dels mateixos companys de grup al consistori, per bé que Madrenas insistia que en diverses ocasions havia apostat per la limitació de dos mandats al capdavant de l’Ajuntament.

L’alcaldessa va argumentar que “en llocs de tantíssima responsabilitat”, i “en una ciutat com Girona, que reclama compromisos ingents, calen lideratges curts”. És una decisió i una “opinió personal, no extrapolable” a altres càrrecs del seu partit o a la competència, però que va dir que adopta “per coherència”. I sense renunciar a esgotar els 12 mesos llargs que encara li resten a l’alcaldia.

Primàries obertes

L’anunci de Madrenas es va precipitar durant la primera de les tres jornades que JxCat ha obert per a la presentació de candidatures a les eleccions primàries per a les municipals gironines. Si Madrenas hagués volgut repetir, per la seva condició d’alcaldessa en exercici, podria haver continuar estalviant-se el procés. Però amb el gest in extremis –el termini per presentar candidatures acaba dijous, demà passat, a les 16 h–, deixa pas lliure a la concurrència d’altres persones del seu equip, afiliats o fins i tot persones alienes a JxCat, sempre que acreditin el suport d’un 20% d’avals entre l’afiliació del municipi.

Ahir, però, fonts del partit asseguraven que encara no tenien constància que s’hagués presentat cap candidatura, un formalisme que, en ser un municipi de més de 50.000 habitants, passarà directament pel sedàs de la seu central a Barcelona, i sense obviar l’autoritat política i de coneixement del territori de l’exalcalde i president a l’exili, Carles Puigdemont. Les fonts consultades indiquen, però, que arran de l’anunci s’obren diverses hipòtesis, que anirien des d’algun candidat o candidata independent, amb vocació més transversal, o algun nom de l’actual equip de govern de JxCat amb intenció d’agafar el relleu de Madrenas.

Futur institucional

Pel que fa a l’alcaldessa, va deixar clar el seu compromís per “treballar, amb la resta de l’equip de govern, fins a l’últim dia”, i avançar en el compliment del programa electoral. No va destacar cap projecte en concret: “Farem avaluació a final de mandat”, i va situar el document com a brúixola, tot i admetre que algunes de les propostes, després del pas de la covid-19, “ara potser ja no tindrien tant de sentit”.

Respecte al possible relleu, Madrenas va dir que li pertoca mantenir-se neutral, com a membre de la direcció nacional, però va expressar la seva confiança que surti “alguna persona potent”, per engrescar l’electorat. Va garantir també que rebrà el seu ple suport un cop proclamada, en una votació que els afiliats locals podran fer de manera telemàtica.

Reaccions de l’oposició

Per part dels socis de govern d’ERC, el primer tinent d’alcalde i candidat republicà, Quim Ayats, agraïa la dedicació de l’alcaldessa, però apostava per obrir una “nova etapa” el 2023. I des de Guanyem, ja a l’oposició, el portaveu, Lluc Salellas, reivindicava també “un nou cicle”, tot i recordant també que ERC forma part del govern local.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, sòcia de JxCat fins al 155, apuntava que el pas al costat de Madrenas respon a “una voluntat personal” per “impulsar” les sigles de Junts, però desitjava èxits a l’encara alcaldessa. I, per part de Cs, la regidora Míriam Pujola considerava que la renúncia de l’alcaldessa a presentar-se altre cop evidencia “la falta de suport dels seus”.

LES FRASES

Girona té una potència extraordinària, cal un compromís ingent i crec que és bo que hi hagi mandats curts
Jo no plego, tinc encara per endavant un any de feina, on estic totalment compromesa
Marta Madrenas
ALCALDEssa de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA