Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski: “Necessitem el suport d’una Europa unida”

El president ucraïnès participa per videoconferència al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i reclama accions concretes

Rússia llança una feroç ofensiva al Donbass

El president ucraïnès VolodÍmir Zelenski ha lamentat aquest dimecres la falta d’”unitat” que, segons la seva opinió, mostren els països occidentals davant de la guerra a Ucraïna, quan es compleixen tres mesos de l’inici de la invasió russa. “La meva pregunta és: hi ha unitat (dels països occidentals) a la pràctica? Jo no la veig”, va lamentar en una videoconferència durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa, afirmant que “necessita el suport d’una Europa unida”.

Es compleixen 91 dies de la invasió russa d’Ucraïna i l’ofensiva russa al Donbàs creix en intensitat. Zelenski ha qualificat aquests moments com a “extremadament difícils”, mentre creix la preocupació pels problemes alimentaris que pot provocar la guerra a tot el món per culpa del bloqueig naval rus als cereals ucraïnesos.

Rússia segueix bombardejant amb míssils algunes localitats ucraïneses, com Zaporijía, i centra la seva ofensiva en els principals bastions ucraïnesos al Donbass, des de Severodonetsk i Lysychansk, a Lugansk, a Sloviansk i Kramatorsk a Donetsk.“Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk: els ocupants volen destruir tot el què hi ha allà”, ha dit el president Zelenski referint-se a un grup de ciutats ubicades a l’est d’Ucraïna.

Zelenski diu que la fi de la guerra depèn de la posició d’Occident i la voluntat russa

Zelenski creu que “hi haurà un procés de pau i hi haurà una taula de negociació, i definitivament hi haurà pau”. La qüestió és amb qui, amb quin president de Rússia negociarà Ucraïna, alguna cosa que també depèn de l’actual cap del Kremlin, Vladímir Putin, ha agregat.

Quant a si és possible negociar amb Putin, Zelenski ha assegurat que el president rus “no s’adona del tot del que està passant” i “viu en el seu món informatiu i no entén que Ucraïna no té intenció d’anar-se a cap part i no farà concessions”. S’ha mostrat convençut, a més, que només té sentit negociar amb Putin i no amb intermediaris, perquè “no són ’ningú’”, i ha agregat que quan el president rus torni al món real entendrà que molta gent i molts innocents estan morint. “Si és capaç d’entendre alguna cosa, llavors segur que s’adonarà que cal parlar i acabar aquesta guerra, iniciada per ells, per Rússia i ningú més. I llavors, potser, serà possible intentar, si no és massa tarda, seguir la via diplomàtica”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona