Política

Bloqueig a la llei del català

Els grups de Vox i Cs anuncien que porten el text al Consell de Garanties Estatutàries

L’òrgan te set dies per pronunciar-se

L’aprovació, que estava prevista per divendres, en suspens

La futura llei del català va quedar ahir bloquejada per una maniobra parlamentària protagonitzada pels grups de Vox, Ciutadans i PPC. Aquests van anunciar a la tarda que portaran la tramitació de la llei, que s’havia votat al matí, al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), fet que paralitza el calendari i impedeix poder-la aprovar en la votació al ple que estava prevista per divendres al migdia.

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, va anunciar ahir la decisió en roda de premsa i va qualificar la futura llei d’“assalt a la legalitat” i de “vulneració dels drets i les llibertats dels ciutadans”.

Preguntat en la roda de premsa sobre el fet d’usar ara el CGE, Garriga va reconèixer que el volen tancar, perquè, diuen, fa funcions duplicades a l’administració estatal. Però va justificar el fet d’haver-hi recorregut adduint que el moment és d’urgència i que aquesta és l’única via per paralitzar la tramitació de la llei.

Per la seva banda, fonts de Cs i el PPC van confirmar que preveuen dur-la al CGE també, ja que, per poder portar un text davant aquest òrgan, cal que ho demanin, com a mínim, dos grups parlamentaris. Vox i Cs ja ho podrien fer, i de fet, el PPC, que ja ha anunciat que hi dona suport, no s’hi podria sumar, ja que no té el nombre suficient de diputats per poder formar grup propi.

Per la seva part, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, va advertir, a través de Twitter, al “separatisme” i al PSC que “no se sortiran amb la seva”. Carrizosa va assegurar que dimarts, 31, no tindran “ni tan sols” la seva llei com a “excusa” per impedir el 25% en castellà a les aules. “Vam frenar l’atropellament nacionalista i frenarem els que vinguin”, reblava.

Set dies hàbils

El Consell de Garanties Estatutàries –òrgan que segons Vox hauria de desaparèixer però al qual ara recorrerà– pot dictaminar, entre d’altres, sobre els projectes i les proposicions de llei sotmesos a debat i aprovació del Parlament i els decrets llei sotmesos a convalidació del Parlament o els projectes de decret legislatiu aprovats pel govern.

El CGE té ara set dies hàbils per dictaminar, de manera preceptiva però no vinculant, si el text s’adequa a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia. En haver estat portada al ple amb lectura única i procediment d’urgència, el tràmit són 7 dies i no 30 com en altres tipus de lleis. Fonts consultades per El Punt Avui han assegurat que no es creu que, tot i el procediment d’urgència, el CGE pugui tenir enllestit el dictamen abans de dilluns, fet que facilitaria activar el procés abans del 31 de maig, data límit d’aplicació de la sentència del TSJE que obliga a fer el 25% de les assignatures en castellà.

Votació paralitzada

Així doncs, queden totalment aturades les previsions de debatre i votar el text de la preposició de llei que van pactar dimarts, in extremis, els grups de JxCat, ERC, comuns i el PSC. La tramitació d’aquesta nova norma va rebre el suport del 80% dels vots del Parlament (105 a favor i 28 en contra), i amb la seva posada en marxa els grups pretenien blindar la immersió lingüística a les escoles i assentar un marc legal i jurídic per fer front a la sentència.

A més, en paral·lel a la llei, el govern preveia aprovar en els pròxims dies, segurament també divendres, un decret llei que havia d’abordar la qüestió dels projectes lingüístics. Una vegada publicat el decret, tot i que ja estaria en vigor, aquest havia de ser validat pel Parlament. A partir d’aquell moment, el conseller d’Educació podia elaborar la instrucció als centres escolars en les quals establiria les normes necessàries per al compliment de la sentència.

LA DATA

31.05.22
és el dia
a partir del qual s’ha d’aplicar la sentència del TSJE sobre el 25% de castellà a les escoles catalanes.

LA XIFRA

80
per cent dels vots
van donar suport ahir al ple del Parlament a la decisió de tramitar la llei del català.

LA FRASE

Volem que el CGE deixi d’existir, però és una urgència i aquesta és l’única manera d’aturar la llei
Ignacio Garriga
Portaveu de VOX

LA FRASE

El dia 31 no tindran ni tan sols la seva llei com a excusa per impedir el 25% en castellà a les aules
Carlos Carrizosa
Portaveu de CS

Madrid farà complir la sentència

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, va celebrar ahir l’acord entre ERC, Junts, PSC i comuns, però va insistir que la sentència del TSJC que fixa un 25% és ferma i, per tant, s’ha de complir. En declaracions als passadissos del Congrés, la ministra Alegría va afirmar que “el que importa és que els estudiants acabin l’ensenyament amb coneixement de les dues llengües”. Segons Alegría, ha de ser el TSJC qui es pronunciï sobre si la nova llei permet complir o no la sentència sobre el 25%. “Jo només puc dir que les sentències judicials es compleixen, i més quan són fermes.” Prèviament, i responent al PP, Alegría va explicar que el seu ministeri col·laborarà “perquè es compleixi” el 25% de castellà a l’escola: “Treballarem amb el TSJC a través de l’Alta Inspecció per entregar tota la informació i documentació que se’ns requereixi”, va dir. Alegría responia així a una pregunta de la diputada del PP Sandra Moneo, que va recordat que dimarts acaba el termini perquè a Catalunya “es compleixi la llei” i els alumnes rebin l’ensenyament en castellà en un 25% de les hores lectives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona