Política

Rufián recrimina a Sánchez que justifiqui l’espionatge legal per “talls de carretera” o “crema de contenidors”

ERC retreu al president espanyol no haver assumit responsabilitats ni haver admès l’espionatge a l’independentisme”

Recorda a Asens el suport de Manuel Valls a Ada Colau i li demana que “deixi d’anar tant a Waterloo”

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha retret aquest dijous al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no hagi assumit responsabilitats ni admès que el CNI va espiar l’independentisme per motius polítics i ideològics. “Espanya fa olor de tancat”, ha afirmat en resposta a la compareixença del president pel Catalangate. Ha advertit que actituds com la de la ministra de Defensa, Margarita Robles, “fa mal” a l’Estat.

Rufián ha recriminat a Sánchez que justifiqui l’espionatge legal als independentistes per “talls de carretera, inclús un tall de l’aeroport o la crema de contenidors”. “Si algun dia els sindicats d’aquest país, pel motiu que sigui, munten una vaga general en què passen aquestes coses, també els espiaran?”, ha preguntat Rufián en el segon torn de rèplica al Cogrés . després que Sánchez hagi defensat que el seu “deure” era “salvaguardar l’ordre constitucional” quan el 2019 hi havia un “evident problema de seguretat” a Catalunya amb “sabotatges diaris”. Rufián ha vist “preocupant” aquesta argumentació de Sánchez.

Waterloo

Rufián ha rebatut al portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, recordant-li que Manuel Valls va donar suport a Ada Colau per impedir que governés ERC a Barcelona. “Ja n’hi ha prou, Jaume de trencar ponts amb ERC. Deixa d’anar tant a Waterloo, va”.

El portaveu d’ERC ha recordat a Sánchez que el Catalangate és “operació” del “búnquer de l’Estat profund”, i no admetent la seva responsabilitat, Sánchez” només els dona i ens donen més excuses” i els que defensen el diàleg “són menys i més dèbils”.

“El poder mai pot estar per sobre la moral”, ha dit, i “ni un estat ni un govern pot tenir una vida paral·lela” perquè “si la principal llei és la llei del silenci no és un país, sinó una màfia”.

“Espanya fa olor de tancat i és d’un patriotisme tòxic que fa por”, i “la millor manera que Espanya sigui una democràcia plena és que d’una vegada per totes siguin conscients que no ho és”, ha dit.

En aquest sentit, ha retret al president espanyol que no assumeixi cap culpa. “No poden dir constantment davant de qualsevol escàndol que no passa res perquè Espanya és una democràcia plena”.

També ha preguntat a Sánchez perquè ofereix un major control judicial al CNI quan el primer controlador del CNI és ell mateix. “No pot blanquejar el seu executiu pel que ha passat”.

En aquest marc, ha recordat que els 18 espionatges legals el CNI “comparteixen una ideologia: ser independentistes”. “La pregunta és quin delicte havien comès i quina amenaça representaven”. “Algunes informacions parlaven de tall de vies i de crema de contenidors, i si demà un sindicat talla la via ferroviària els espiaran?”.

En aquest sentit, ha preguntat per què van espiar Pere Aragonès, i perquè “l’espiaven mentre ERC negociava amb vostès una investidura” i “que va passar amb aquesta informació”. “Suposadament, a aquest país només es pot espiar legalment si s’és narcotraficant, forma part d’organització terrorista o un gihadista internacional. Quins d’ells ho eren?”.

Segons Rufián, tot plegat denota que el govern espanyol “considera l’independentisme una amenaça tal com el gihadisme internacional i estan obrint una porta molt greu per a la democràcia”.

Rufián també ha advertit Sánchez que el seu suport parlamentari trontolla. “En política i en la vida la queixa constant cansa, encara que sigui justificada, i nosaltres ens queixem molt, justificadament, i hem “d’equilibrar entre els avenços que vostès fan a l’estat del benestar, però també cal avançar en l’estat de dret, i vostès no ens poden fer xantatge constantment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona