Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La primera ministra de Finlàndia visita Ucraïna

Recorre les localitats de Butxa i Irpin, on s’investiguen crims de guerra

La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha arribat avui a Ucraïna, on ha visitat diversos punts de la regió de Kíev, escenari de presumptes crims de guerra per part de Rússia, enmig del procés impulsat pel seu país per ingressar a l’OTAN.

La socialdemòcrata Marin es va desplaçar a la localitat de Bucha i va visitar a continuació Irpin, dues de les localitats en què s’investiguen matances a la població civil i altres crims de guerra, informa el portal ucraïnès Unian.

Finlàndia, com Suècia, han fet un gir de 180 graus en la seva tradicional neutralitat defensiva, precisament arran de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, en decidir sol·licitar el seu ingrés a l’OTAN, organització amb què mantenien una relació de països associats , però no estats membres.

La sol·licitud d’ingrés dels dos països es va formalitzar aquest mes de maig, però està pendent de la ratificació dels 27 estats membres, dos dels quals -Turquia i Croàcia- s’han pronunciat en contra. Especialment dura és la posició del president turc, Recep Tayyip Erdogan, que ha expressat en els últims dies la seva oposició a l’ingrés dels dos països pel seu suport al terrorisme, en al·lusió a la guerrilla kurda activa a Síria ia l’acollida d’opositors i activistes.

Delegacions dels dos països nòrdics van iniciar aquest dimecres negociacions a Ankara per acostar posicions i que Turquia aixequi el bloqueig.

Els principals socis europeus, com Alemanya i l’estat Espanyol, que acollirà la propera cimera de l’OTAN, a finals de juny- han expressat la seva confiança que s’aconseguirà un acord i que es podrà donar a Finlàndia i Suècia la benvinguda com a nous membres a l’Aliança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA