Política

Vox, Cs i PPC registren la petició de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei del català a l’escola

En les properes hores s’ha de reunir la Mesa del Parlament per aprovar-ne la tramitació

Els tres grups pretenen aturar l’aprovació de la llei perquè consideren que és “un assalt a la legalitat”

Vox, Cs i PPC han registrat aquesta tarda la petició de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei del català a l’escola. Els tres grups ja van anunciar ahir a la tarda que tenien previst fer-ho després de considerar que la llei pactada per PSC, ERC, JxCat i comuns és “un assalt a la legalitat”. Un cop registrada la petició, s’ha de reunir la Mesa del Parlament per aprovar-ne la tramitació, un pas formal que només es podria rebutjar si hi hagués algun defecte de forma. S’espera que la Mesa es reuneixi en les properes hores. Després d’engegar la tramitació el CGE té un termini de set dies hàbils com a màxim per dictaminar sobre la llei.

Amb la petició de dictamen de Vox, Cs i PPC es paralitza l’aprovació de la llei, que estava prevista per aquest divendres després que dimecres s’avalés fer-ho per lectura única. Ara el CGE té set dies hàbils com a màxim per emetre un dictamen sobre la llei i determinar si el text s’adequa a la Constitució i a l’Estatut d’autonomia. El termini que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat per aplicar la sentència del 25% de castellà als centres educatius expira dimart vinent, abans que s’esgoti el que té el CGE.

Per tal que el CGE pugui estudiar i emetre dictamen sobre una norma calen com a mínim dos grups parlamentaris, de manera que amb Vox i Cs ja és suficient per tal de paralitzar l’aprovació de la llei a l’espera del dictamen. El PPC, per la seva banda, no es comptabilitza a l’hora de portar iniciatives al CGE ja que no té el número de diputats suficient per formar un grup parlamentari.

PSC, ERC, Junts i comuns van tancar el text de la proposició de llei dimarts a contrarellotge després de mesos de negociacions, ja que el dia 31 de maig és el termini màxim que va donar el TSJC per executar la sentència. Concretament, la llei pactada recull que el català és l’idioma vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i el d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut, mentre que el castellà serà la llengua curricular i s’utilitzarà en els termes que fixin els projectes lingüístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona