Política

israel

Israel nega haver assassinat deliberadament la periodista palestina

El fiscal general de l’ANP ha conclòs la seva investigació acusant d’assassinat deliberat l’exèrcit israelià

El ministre de Defensa israelià, Beny Gantz, ha dit avui que l’acusació de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) que l’Exèrcit va assassinar deliberadament a la periodista Shireen Abu Akleh “és una mentida descarada” i ha insistit amb la possibilitat d’una investigació conjunta.

“L’exèrcit israelià està duent a terme una investigació sobre l’assumpte per a revelar la veritat. Qualsevol afirmació que l’exèrcit danya intencionalment a periodistes o civils no involucrats és una mentida descarada”, ha assenyalat Gantz en un comunicat.

“Sempre actuem amb precisió, atacant als terroristes i prenent mesures per a evitar danys a civils. Continuarem operant d’aquesta manera”, ha agregat el ministre, que va apuntar que la negativa de l’ANP de cooperar en les perquisicions planteja el dubte sobre “si realment volen descobrir la veritat”.

Aquestes declaracions arriben poc després que el fiscal general de l’ANP, Akram al Khateeb presentés aquest dijous els resultats de la seva investigació, que va concloure que la mort de la veterana periodista palestina d’Al Jazeera el passat 11 de maig a Jenín es va tractar d’un assassinat deliberat per part de l’Exèrcit israelià.

“Els únics trets van ser de les forces de l’ocupació amb l’objectiu de matar”, va assenyalar el fiscal en al·lusió a la responsabilitat de les tropes israelianes, durant una conferència de premsa a la ciutat cisjordana de Ramallah.

La fiscalia ha emfatitzat que no hi havia enfrontaments armats entre forces israelianes i milicians palestins al moment de la mort d’Abu Akleh, la qual cosa converteix l’incident en un crim de guerra, segons ha argumentat.

Sobre aquesta qüestió, Gantz ha defugit que “les recerques unilaterals i els intents d’acusar els soldats de l’Exèrcit israelià de crims de guerra” soscaven la possibilitat d’“aconseguir la pau i l’estabilitat a la regió i, en última instància, fomenten el terrorisme”.

Els resultats de la recerca revelada avui per la fiscalia palestina coincideixen amb l’acusació inicial tant de líders palestins com de testimonis presencials, versió secundada també per analistes independents.

Israel, per part seva, va acusar inicialment milicians palestins d’haver disparat contra la reportera, encara que després un portaveu de l’exèrcit i membres del govern van assenyalar que no comptaven amb informació concloent per a establir qui la va matar sense tenir la bala, que es troba en mans de l’ANP.

Al Jazeera portarà l’assassinat d’Abu Akleh a la Cort Penal Internacional

La cadena de televisió de Qatar Al Jazeera ha anunciat aquest dijous que portarà el cas de la mort de la periodista Shireen Abu Akleh, assassinat del qual acusa Israel, a la Cort Penal Internacional (CPI).

Al Jazeera “ha format una aliança legal internacional que inclou als seus advocats i a experts internacionals per a preparar un expedient complet sobre el cas i manar-lo al fiscal de la Cort Penal Internacional”, ha indicat el canal en un comunicat.

El mitjà ha reiterat en la nota el seu compromís per a “recórrer a totes les vies possibles per a portar els responsables de l’assassinat a la justícia internacional perquè rebin el càstig legal que mereixen”.

L’anunci d’Al Jazeera es produeix poques hores després que el fiscal general de l’Autoritat Nacional Palestina, Akram al Kahteeb revelés els resultats d’una investigació sobre la mort de la periodista palestina, ocorreguda el passat 11 de maig a la ciutat de Jenín, en el nord de Cisjordània ocupada, i apuntés a les tropes israelianes. El fiscal palestí ha afirmat que Abu Akleh i altres periodistes que l’acompanyaven aquest dia van ser disparats deliberadament, per la qual cosa ha qualificat la seva mort com un crim de guerra.

Al Jazeera, igual que líders palestins, testimonis presencials, companys periodistes de la morta, el govern de Qatar i analistes independents, ha acusat des d’un principi a Israel per l’assassinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona