Política

Zelenski espera de la UE la “decisió lògica” de donar a Ucraïna l’estatus de candidat

“És en aquest moment en què estem identificant un futur per a una Europa unificada. Rússia vol dividir, debilitar Europa”, ha advertit

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquest dissabte que espera una “decisió lògica” i positiva per part de la cimera de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea que en dues setmanes es pronunciaran, previsiblement, sobre si atorgar Ucraïna l’estatus de país candidat a unir-se al bloc comunitari.

En una roda de premsa des de Kíev al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Zelenski s’ha referit a la cimera de líders dels propers 23 i 24 de juny en què, després de l’informe sobre la candidatura ucraïnesa per part de la Comissió Europea, els líders dels Estats membres han de prendre per unanimitat la decisió datorgar, o no, a Ucraïna lestatus de país candidat a la UE.

Aquesta cimera, esperar el president d’Ucraïna, serà una “sessió històrica del Consell Europeu amb el resultat lògic d’una decisió en suport de l’estatus de candidat per a Ucraïna”. “Aquest és un moment decisiu no només per a Ucraïna, sinó per a la Unió Europea i tot el continent europeu. És en aquest moment en què estem identificant un futur per a una Europa unificada, si hi haurà un futur. Rússia vol dividir, debilitar Europa . Estem segurs que Ucraïna només és el primer pas dels seus plans”, ha advertit Zelenski.

Per això, una “resposta positiva” per part del Consell Europeu respecte a la candidatura d’Ucraïna “es pot convertir en una resposta positiva a la pregunta de si hi ha un futur per al projecte europeu”, ha dit Zelenski. “El nostre poble entén clarament que aquest estatus (de país candidat) només és el començament del camí a l’adhesió. Hem fet alguns èxits en reformes en la implementació de l’acord d’associació. Ucraïna encara ha de convertir aquest camí de la candidatura en una membresía completa”, ha afirmat el president ucraïnès.

Zelenski també ha agraït a Von der Leyen la seva presència avui a Kíev, la segona vegada que l’alemanya es desplaça a la capital ucraïnesa des de l’inici de la guerra, i a la Unió Europea les seves polítiques de suport a Ucraïna, tant a l’apartat financer com amb , entre altres mesures, la liberalització temporal d’aranzels a les exportacions des d’aquest país a la UE.

També ha aplaudit les sancions europees contra Moscou, encara que ha advertit que la guerra encara continua i aquesta reacció “ha de ser encara més forta”, amb mesures restrictives contra funcionaris i jutges que donin suport a la guerra i la repressió o contra totes les empreses russes que estiguin assistint d’alguna manera al Kremlin, tant militarment com soscavant la democràcia o la llibertat d’expressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries