Política

estat espanyol

Els lletrats del Congrés rebutgen limitar la inviolabilitat del rei

El PNB proposava una reforma de la Llei del Poder Judicial perquè el Suprem pogués jutjar actes privats del rei

Els lletrats del Congrés han emès aquest dilluns un informe on recomanen a la Mesa que rebutgi l’admissió a tràmit d’una iniciativa del PNB per limitar la inviolabilitat del rei. Els nacionalistes bascos pretenen que el Tribunal Suprem tingués potestat per jutjar els actes del rei que no tinguin relació amb les seves funcions institucionals. La iniciativa toparà amb el ‘no’ –avalat pels lletrats– del PSOE, PP i Vox, que sumen set dels nou vots a la Mesa del Congrés que es reuneix aquest dimarts a les 12h.

El PNB va registrar una proposició de Llei de modificació de la Llei del Poder Judicial de 1985 que pretenia atorgar a les sales del Civil i del Penal del Tribunal Suprem la potestat de tramitar i jutjar les demandes dirigides contra el rei o reina per actes que no tinguin relació amb les seves funcions institucionals a la comandància de l’Estat.

La iniciativa del PNB també pretén que el Suprem pugui jutjar la reina consort, la princesa, el príncep i la seva dona, així com el rei emèrit i la seva consort.

A l’exposició de motius, els nacionalistes bascos apunten que “la successió de notícies relacionades amb les activitats privades de la monarquia ha suscitat un debat social i política que ha fet aflorar les carències en la regulació d’aquesta institució”.

Recorden els “perills” de fer “una interpretació omnicomprensiva de la inviolabilitat i estendre la irresponsabilitat del rei a l’aspecte penal”.

El PNB recorda també que l’Estat va ratificar l’Estatut de la Cort Penal Internacional, que preveu la responsabilitat penal dels caps d’Estat i de govern per crims de genocidi i lesa humanitat, i asseguren també que la negativa radical a investigar actes privats del rei que hagin pogut lesionar altres persones “afectaria el dret dels ciutadans a la tutela judicial efectiva”.

Al seu informe, els lletrats comuniquen al PNB que la seva iniciativa no pot ser admesa a tràmit perquè “envaeix la reserva constitucional existent respecte als elements essencials de la Corona definits al títol II de la Constitució” que, entre altres, l’article 56.3 determina que el rei ‘és inviolable i no està subjecte a responsabilitat’.

Segons els lletrats, la iniciativa del PNB “pretén un desenvolupament normatiu contrari al règim jurídic d’inviolabilitat de la Comandància de l’Estat en els termes que es configura a l’article 56.3 de la Constitució”. Qualsevol regulació sobre aquesta matèria, diu l’informe “no és possible mitjançant una proposició de llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona