Política

El Parlament equipara la gestió d’Israel amb l’apartheid

Aprovada una proposta de resolució d’ERC, la CUP i els comuns, amb el suport del PSC, que acusa l’Estat israelià d’actuar en contra del dret internacional en la qüestió palestina

Polèmica servida. Els grups parlamentaris d’ERC, la CUP i ECP a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) han presentat una proposta de resolució que reconeix públicament que el sistema que Israel aplica als “Territoris Ocupats” és contrari al dret internacional i equival al crim d’apartheid. La proposta s’ha aprovat amb el vot a favor del PSC-Units, el vot en contra de JxCat i les abstencions de Vox i Cs.

El text també condemna la vulneració de drets humans i totes les pràctiques equivalents a l’apartheid contra la població palestina, punt que ha obtingut el vot a favor dels grups que presenten la proposta, PSC i Junts, i l’abstenció de Vox i Cs.

ERC, la CUP i els comuns han presentat la proposta de resolució “prenent en consideració” els informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch que denuncien l’aplicació per part d’Israel d’un sistema d’apartheid contra el poble palestí.

El text denuncia que, segons les dues organitzacions internacionals, l’estat d’Israel “ha perpetrat la injustícia internacional de l’apartheid, com a violació de drets humans i violació del dret internacional públic”. A més, exposa que el sistema d’apartheid “s’articula a través de nombroses formes de discriminació i opressió que evoquen a una supressió continuada del desenvolupament humà de la població palestina”.

La portaveu adjunta d’ERC, Meritxell Serret, ha assegurat que el que està passant a Israel respecte a la població palestina dista de ser una aposta per una resolució democràtica a un conflicte polític i que és una actitud que alimenta l’enquistament del conflicte. Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha defensat que Israel és un estat amb antecedents coneguts en la praxi de l’apartheid i ha assegurat que el règim de l’apartheid a Sud-àfrica va ser un camp d’experimentació de la seva política.

En la mateixa línia, la portaveu adjunta d’En Comú Podem, Susanna Segovia, ha celebrat que és la primera vegada que el Parlament reconeix el règim d’apartheid que exclou les persones de la garantia de drets en funció del seu origen i de la seva identificació amb l’Estat d’Israel.

El diputat de Junts Joaquim Jubert ha defensat la negativa del seu partit a la proposta de resolució perquè “l’impacte d’aquest posicionament per part del Parlament seria gairebé zero i no afectaria les polítiques del govern democràticament escollit a Israel”. Tanmateix, ha assegurat que el perjudici que tindria per a les relacions entre Catalunya i Israel seria “incalculable”.

El grup parlamentari del PSC-Units ha presentat esmenes a la proposta de resolució i ha donat suport al text a la comissió d’Exteriors.

El text aprovat també es compromet que Amnistia Internacional i Human Rights Watch compareguin “davant la Comissió parlamentària corresponent per a exposar les conclusions del seu informe sobre la situació dels drets humans a Palestina i Israel”, com a mínim, un cop a l’any.

També demana al govern que no doni suport ni presti ajuda ni assistència “per mantenir aquesta situació”. És a dir, insta el govern a “utilitzar les eines polítiques i diplomàtiques possibles” per garantir que les autoritats israelianes implementin les recomanacions formulades en els informes de les organitzacions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia