Política

itàlia

El centreesquerra triomfa a la segona volta de les municipals parcials italianes

Arrabassa a la dreta feus històrics com Verona, on governava des de feia quinze anys

Els progressistes envien un missatge per a les generals previstes pel 2023

El Partit Demòcrata (PD) en coalició amb altres formacions del centreesquerra va triomfar en la segona volta de les municipals parcials que es van celebrar aquest diumenge a Itàlia i va arrabassar a la dreta ciutats feu com Verona i Catanzaro i va enviar un missatge per a les generals previstes en 2023.

Dos milions d’italians elegien diumenge als seus alcaldes en 65 municipis en la segona volta de les municipals parcials, que s’havien celebrat el 12 de juny, perquè cap candidat va aconseguir superar el 50% dels vots.

L’abast de la victòria s’explica observant que en les tretze capitals de província en les quals es votava, el centredreta tenia deu alcaldes i tres el centreesquerra i després d’aquestes eleccions els progressistes passen a set i els conservadors baixen quatre, tenint en compte que en les dues restants van guanyar llistes cíviques. Encara que la veritable protagonista de la cita electoral va ser l’abstenció, perquè la participació va arribar al 42,19% enfront del 54,11% de la primera volta, que ja havia marcat un rècord negatiu.

La dreta , que en la primera volta havia conquerit Gènova, Palerm i L’Àquila, conclou la segona volta amb la victòria a Lucca, Sesto Sant Giovanni i Frosinone, però perd en feus històrics com Verona, on l’enfrontament entre els aliats de la dreta va fer que Forza Itàlia de Silvio Berlusconi presentés el seu propi candidat.

La sorpresa a Verona, governada durant els últims quinze anys per la dreta, va ser la victòria de l’exfutbolista del Roma Damiano Tommasi secundat pel centreesquerra i altres partits com Azione i +Europa i que va aconseguir el 53,4% dels vots davant de l’alcalde sortint Federico Sboarina.

Es temien repercussions en l’aliança de centreesquerra després de l’escissió en el Moviment 5 Estrelles (M5E) per la marxa d’un dels seus líders i ministre d’Afers Estrangers, Luigi di Maio, però finalment el Partit Demòcrata d’Enrico Letta va triomfar amb la seva estratègia de l’anomenat “camp ampli”, és a dir, una àmplia aliança amb totes les formacions de centre i esquerra.

I el “camp ampli” també va triomfar a Catanzaro, on governava la dreta des de feia setze anys, amb Nicola Fiorita, el candidat d’una llista cívica secundat pel PD i el M5E, que es va imposar a Valerio Donato en obtenir el 58% dels vots.

Donato va ser un exemple de la divisió que regna en el centredreta amb la pugna entre els seus líders Matteo Salvini de la Lliga i Giorgia Meloni de Germans d’Itàlia.

L’aliança entre el PD i el M5E també es va veure recompensada a Parma on Michele Guerra va aconseguir el 66% dels vots i va superar a Pietro Vignali, secundat per la Lliga i Forza Itàlia però no pel partit de Meloni. El centreesquerra també va guanyar a Piacenza amb Katia Tarasconi; a Alessandria amb Giorgio Angelo; a Cuneo amb Patrizia Manassero i, a Monza amb Paolo Pilotto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona