Política

Estat espanyol

El suport d’EH Bildu aplana l’aprovació de la llei de memòria democràtica

Els abertzales pacten ampliar-ne el període d’aplicació del 1978 al 1983

El PDeCAT i el PNB també es mostren favorables al text

La llei de memòria democràtica tirarà endavant en sumar el suport d’EH Bildu, que ha pactat diverses esmenes amb el govern del PSOE i Unides Podem.

La portaveu de la formació abertzale al Congrés dels Dipuats, Mertxe Aizpurúa, ha anunciat en una roda de premsa aquest dimarts que han arribat a un acord amb l’executiu que contempla ampliar el límit temporal d’aplicació de la norma de 1978 a 1983 per poder revisar més casos. Segons EH Bildu, “les conseqüències del franquisme es van mantenir” en el temps i “això s’hauria d’haver reflectit”.

També han acordat que s’hi declari de forma explícita la il·legalitat i il·legitimitat dels tribunals franquistes, així com la nul·litat de totes les seves resolucions i condemnes.

El pacte també inclou la creació d’una comissió independent que contribueixi a esclarir les violacions de drets humans durant la dictadura franquista.

“Tot i les mancances i llacunes inicials durant les negociacions hem aconseguit millorar i complementar la llei”, ha destacat Aizpurua. Segons ella, l’acord té cinc avenços “importants” que faran que la norma sigui “més completa, ambiciosa i respectuosa amb els drets humans”.

Altres grups com el PDeCAT i el PNB també s’han mostrat favorables al text, que es vota aquest dimarts en la ponència sobre el projecte de llei i la setmana vinent en comissió.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha valorat en roda de premsa que el text conté “avenços molt significatius”, tot i que “no fins on volia arribar” el seu partit.

 Bel ha explicat que algunes de les millores que conté són la incorporació de les institucions d’autogovern catalanes com a objecte de reconeixement i reparació, i la consideració de víctimes de les llengües i cultures catalana, basca i gallega.

Amb el suport explícit d’EH Bildu, la llei de memòria democràtica ja té els vots necessaris per tirar endavant per majoria simple, ja que també hi estan a favor altres socis parlamentaris del govern com el PDeCAT, PNB, Més País o Compromís. ERC encara no ha tancat cap acord, però la seva posició no variarà el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona