Política

El Congrés investigarà la causa andorrana de l’operació Catalunya

El PSOE i Podem s’afegeixen a la demanda dels partits sobiranistes de crear una comissió sobre l’afer

La fiscalia indagarà l’espionatge al conseller Giró

El Congrés dels Diputats crearà una comissió per investigar la trama de la denominada operació Catalunya, sobre la qual ja està investigant un jutjat d’Andorra, després que ahir ho acordés la junta de portaveus de la cambra gràcies al suport majoritari del PSOE, Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JxCat, el PDeCAT, la CUP i el BNG. La sol·licitud per constituir l’òrgan fiscalitzador va ser registrada el 17 de juny passat pels partits sobiranistes i encara està pendent de ser debatuda en el ple, però el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, ja va donar per fet ahir el seu suport amb el propòsit “d’engegar-la al més aviat possible i treballar de forma rigorosa per posar llum sobre uns àudios d’un exministre del PP (Jorge Fernández Díaz) que són molts alarmants i preocupants”. “És molt greu i tenim l’obligació de posar el focus sobre alguna cosa si no volem que es repeteixi”, va recalcar Gómez, que també va al·ludir als enregistraments que el 22 de juny passat va publicar El País i en què l’antic ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz confirmava que es va reunir amb el comissari José Manuel Villarejo per planificar denúncies contra el llavors president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i el seu predecessor, Jordi Pujol, i els va dir: “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió ha existit.”

Una jutgessa andorrana va notificar el 13 de juny passat a l’expresident del govern Mariano Rajoy i a Jorge Fernández Díaz, entre altres, que els investiga arran d’una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés. La investigació deriva d’una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra, l’entitat Drets i l’expresident del BPA Higini Cierco. Amb aquests antecedents la comissió haurà d’estudiar la possible intromissió en la sobirania del Principat d’Andorra dels responsables polítics investigats.

D’altra banda, la fiscalia de Barcelona ha obert una investigació per l’espionatge que presumptament va encarregar el 2012 la llavors líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, a l’excomissari José Manuel Villarejo sobre l’actual conseller d’Economia, Jaume Giró, quan era director general adjunt de CaixaBank. En la seva denúncia, Giró destacava que el novembre del 2012, poc abans de les eleccions, es va produir una reunió entre Sánchez-Camacho i Villarejo en què l’exdirigent del PP presumptament va facilitar dades a l’excomissari perquè l’investigués.

LA FRASE

En un país democràtic no podem permetre que aquest tipus de situacions passin com si res
Héctor Gómez
portaveu parlamentari del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona