Política

Compàs d’espera sobre l’anul·lació del vot de Puig

El TC no ha enviat encara la sentència al Parlament i l’exconseller a l’exili podrà continuar delegant en el ple d’avui

Borràs procedirà en funció del text, ERC resta en espera i la CUP ja promet batalla

L’exconseller a l’exili i diputat de Junts Lluís Puig podrà continuar votant en el ple que es va iniciar ahir i acaba demà al Parlament, vist que el Tribunal Constitucional no li ha notificat encara oficialment la sentència que va fer pública dimarts, quan va atendre el recurs d’empara presentat pel PSC i va anul·lar la delegació de vot que té concedida des que es va iniciar la legislatura. La mesa, doncs, ni tan sols va tractar ahir la qüestió, i només se’n convocarà una d’urgència al llarg del ple en funció dels termes concrets en què parli la resolució quan arribi, tot i que d’entrada fonts internes creuen que encara podria trigar uns dies.

Fonts properes consultades ahir apunten que la presidenta, Laura Borràs, encara no té una decisió presa i espera a conèixer exactament què diu la sentència per veure com procedeix, i amb quina urgència, a partir d’ara. La intenció, en tot cas, és que els serveis jurídics de la cambra ho estudiïn a fons abans de fer una proposta als altres grups independentistes, amb la idea d’arribar fins al final per mantenir la delegació de vot que inicialment va dictar la mateixa Borràs en una acta de resolució el 25 de març del 2021, i que l’endemà va ratificar la mesa en rebutjar els recursos de reconsideració que hi havien presentat els grups unionistes. La presidenta considera que, si Puig es va poder presentar a les eleccions, va ser triat i va prendre possessió i cobra com qualsevol altre diputat, ho és a tots els efectes i per tant també té dret a vot.

Les mateixes fonts asseguren fins i tot que podria passar que la mesa del Parlament no hagués de fer res ara. I és que les dues resolucions tombades pel TC –la de la presidència i la de la mesa– de facto ja no operen, ja que fan referència a una delegació de vot a la llavors portaveu de Junts, Gemma Geis. Quan aquesta, mesos més tard, va ser designada consellera i va plegar de diputada, Borràs va dictar una nova resolució, igualment ratificada després per la mesa, per delegar el vot de Puig ara de manera genèrica en el portaveu del grup, que ara és Mònica Sales. Aquesta altra resolució és la vigent actualment, i també està recorreguda al TC, en aquest cas per Vox, Cs i el PP, i està pendent de sentència.

Fonts d’ERC consultades ahir van evitar prendre partit i van indicar que els seus dos representants a la mesa resten en espera de la proposta que els presenti Borràs per veure quina posició prenen. En canvi, la CUP, que també hi té un membre, ahir ja va avançar que s’hi oposarà frontalment. “Vam oferir-nos a entrar a la mesa amb dos objectius molt clars, garantir que es podria parlar de tot i defensar els drets dels diputats”, va indicar la diputada Laia Estrada, que va explicar que estan en espera de rebre la documentació formal per veure com “s’hi poden enfrontar”. Estrada, per cert, va aprofitar per expressar el seu malestar amb ERC i Junts perquè fins ara han “bloquejat” la comissió d’investigació sobre el Catalangate al Parlament, ja que fa un mes i mig que tenen sobre la taula un pla de treball i encara no s’ha desencallat.

A l’altra banda, el diputat de Vox Juan Garriga va advertir la mesa que es querellarà contra tots els seus membres si desobeeixen la resolució del TC. “Puig ni està embarassat ni està malalt: està fugat de la justícia”, va dir, mentre saludava la decisió.

A l’inici de l’anterior legislatura, ja es va produir una topada entre Junts i ERC quan la mesa, llavors presidida per Roger Torrent, va acatar la suspensió dels diputats llavors processats per rebel·lió arran de l’1-O, entre els quals el president a l’exili, Carles Puigdemont.

LA FRASE

Hem de veure com ho podem enfrontar, però farem tot el que estigui a les nostres mans per defensar la delegació de vot
Laia Estrada
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona