Política

cimera de l'OTAN

Biden llueix sintonia amb Sánchez i es fa fort a Rota

Els Estats Units eleven la presència militar de quatre a sis destructors a la base de Cadis, que forma part de l’escut antimíssils creat el 2014

L’acord altera el pacte del 1988 i necessita l’aval del Congrés

El saló Barceló –que rep el nom per la decoració amb obres del pintor mallorquí Miquel Barceló– de La Moncloa va ser l’escenari ahir de la fotografia fixa llargament desitjada. Després de no passar de l’esglaó més baix en l’escala diplomàtica amb el cèlebre passeig de 20 metres i 50 segons de conversa del 14 de juny del 2021, Joe Biden va deixar enrere aquella fotografia borrosa i, a bord de la fastuosa limusina Cadillac One, va arribar a La Moncloa i aviat va lluir un somriure de bat a bat com a expressió de la nova sintonia amb l’amfitrió Pedro Sánchez. “Espanya acaba de complir 40 anys a l’OTAN sent un aliat indispensable”, va lloar Biden tot afalagant el president espanyol. La cita bilateral entre Espanya i els Estats Units –prèvia a la cimera de l’OTAN que s’obre avui a Madrid– va actualitzar la declaració conjunta del 2001 i ara Washington es farà més fort a la base naval de Rota (Cadis), on incrementarà la presència militar dels quatre destructors que hi té des del 2014 en el marc de l’escut antimíssils de l’OTAN a un total de sis.

Fonts de La Moncloa es van congratular que la cita se li va fer curta a Biden, fins al punt que els actors de protocol van obrir les portes de la sala de reunió en dues ocasions al final del temps pactat i els dos entrevistats van seguir com si res per voluntat del president nord-americà.

Gràcies per Ucraïna

El cofoisme diplomàtic, però, no es va traduir en una oda a la transparència, ja que els dos mandataris –amb qüestions sensibles en l’actualitat de les seves respectives agendes com ara la prohibició judicial a l’avortament i la commoció per les morts i el tracte inhumà a la tanca de Melilla– van prohibir qualsevol pregunta i es van refugiar en l’antiperiodístic hàbit de la declaració conjunta sense admetre qüestions. Sánchez va escoltar amb emoció que Biden li dediqués un “gràcies, Pedro” per l’acollida de més de 140.000 ucraïnesos.

“Tracte just al migrant”

Un dels punts principals dels quatre folis de declaració conjunta, això sí, recull el compromís de “promoure una migració segura, ordenada i regular”. “Els dos països tenen la intenció de col·laborar en un enfocament integral per a la gestió dels fluxos migratoris irregulars que garanteixi un tracte just i humà dels migrants”, es llegeix en la declaració conjunta, que arriba 72 hores després dels 37 morts a la tanca de Melilla, amb cossos lligats i apilats inhumanament.

Sí de ministres i Congrés

L’acord que amplia a sis els quatre destructors actuals que ja són a la base gaditana de Rota (USS Carney, USS Donald, Cook, USS Porter i USS Ross) actualitza la declaració conjunta del 2001 –amb José María Aznar i George W. Bush de presidents i amb les firmes de Josep Piqué i Madeleine Albright–, que va assentar les bases de la relació en àmbits com ara la defensa, la seguretat, l’economia, el comerç i la migració, però legalment fa un salt més important: modifica el conveni de Madrid i Washington del 1988. Ras i curt: el canvi obliga a passar l’acord pel sedàs de l’aprovació en el Consell de Ministres i del vistiplau al Congrés. Si bé en el primer cas Sánchez hi podria tenir l’oposició del seu soci de govern, Podem, en el segon el repte de satisfer Biden s’enverina, perquè necessita els vots de l’aprovació i, a priori, té més fàcil trucar al PP que a un soci com ERC.

Sense oblidar el flanc sud

El reforçament militar dels Estats Units a Rota és presentat per Espanya com un compromís amb “el flanc sud”, que és la dèria de Sánchez que l’obsessió amb l’est i Putin no faci oblidar la frontera amb el Marroc i Algèria, el Sahel, el gihadisme i el blindatge espanyol de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Biden va satisfer Sánchez pronunciant les paraules “sud” i “360 graus” com un senyal que la posició d’Espanya com a frontera sud de l’OTAN és valorada. Sánchez no oblida el gir de Biden després de l’era Trump. “Vull agrair al president Biden el seu paper per reconduir les relacions comercials transatlàntiques, que en l’últim any han permès resoldre diferències passades, oblidar el passat i mirar al futur”, va lloar.

Agraeixo al president Biden el seu paper per reconduir les relacions transatlàntiques
Pedro Sánchez
president espanyol
Espanya compleix 40 anys a l’OTAN sent un aliat indispensable. Reafirmem el nostre compromís de seguir treballant junts
Gràcies, Pedro, a tu i al poble d’Espanya, per haver acollit 140.000 refugiats ucraïnesos
Joe Biden
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona